Hopp til innhold

Rydder tross forbud

Gårdbrukeren rydder gården selv med hjelp av venner og bekjente fra hele Østlandet, og trosser forbudet fra kommunen. Gausdal kommune får ikke stoppet ryddingen.

Rydder gården

Skraphandler Ole-Jon Engeland har fått flere titalls venner på besøk, for å rydde gården selv i helgen, tross forbud fra kommunen.

Foto: Geir Røed / NRK

Gårdbruker Ole Jon Engeland i Gausdal har startet rydding av gården sin selv, til tross for at Oppland Metall skulle gjenoppta ryddingen på mandag.

Skraphandler trosser forbud

Gausdal kommune får ikke stoppet ryddingen som pågår.

Foto: Geir Røed / NRK

Etter pålegg fra Fylkesmannen i Oppland, startet Gausdal kommune tvangsopprydding på gården i september der det står omlag 750 gjenstander. Fylkesmannen og kommunen frykter for forurensningsfare og gjenvinningsselskapet Oppland Metall ble sendt for å tvangsrydde gården.

Men så fikk gårdeieren rettslig medhold i at opprydningen må stanses midlertidig.

Gausdal kommune anket avgjørelsen, og Sør-Gudbransdal tingrett ga Gausdal kommune medhold i saken, slik at tvangsopprydningen kunne fortsette.

Tilkalte venner for å rydde selv

Tvangsrydder gård i Gausdal

Rundt 125 gamle kjøretøy på gården i Gausdal skal kastes.

Foto: NRK

Engeland, som har samlet på biler, traktorer og andre gjenstander siden han var tenåring, har fått hjelp av et titalls venner og bekjente som fredag og lørdag kjørte unna gjenstander i stort omfang på lastebiler og tilhengere.

Gårdbrukeren ville ikke bli intervjuet av NRK på lørdag. Men NRK kunne med selvsyn se den store aktiviteten fra venner og bekjente av Engeland, både fra Gausdal og mange andre steder på Østlandet.

– Overgrep

En av hjelperne, Johan Aarskog fra Eidskog i Hedmark, forklarte hvorfor han og de andre hjelper til.

– Det skal ikke se slik ut på en gård som det gjør her, med så mye maskiner og utstyr. Men på en annen side skal ikke samfunnet kunne begå slike overgrep mot enkeltpersoner. De fratar Engeland livsgrunnlaget. Hvis myndighetene får sin vilje gjennom her, vil dette kunne skje også med andre, sier Aarskog.

Det er de mest verdifulle maskinene som nå blir kjørt vekk til hemmelige lagerplasser i bygdene rundt, hvor det blir lagret – langt unna kommunens klør.

Bonden kan måtte betale

Kommunen har tidligere i høst engasjert Oppland metall til å rydde gården. Betalingen skulle være verdien av maskinene og utstyret, og nå som mye blir fjernet – vil det få økonomiske konsekvenser for kommunen.

– Oppland metall vil naturlig nok sende en regning til oss. Den kan vi måtte sende videre til Engeland, sier ordfører i Gausdal Hans Oddvar Høistad.

Visste ikke om aksjonen

Han visste ingenting om aksjonen på gården før NRK kontaktet ham lørdag ettermiddag.

– Vi har riktignok hørt noen hint, sier ordføreren – som ikke var klar over det store omfanget på aksjonen.

– Vil dere stanse aksjonen?

– Vi venter på en kjennelse fra tingretten, som ikke kom på fredag og som trolig først kommer mandag. Uten den har ikke vi grunnlag for å stanse det som skjer, sier ordføreren.

Tvangsryddinga av et gardsbruk i Gausdal er midlertidig stoppa etter en kjennelse i Tingretten. Kommunen vil fjerne og destruere 650 gamle traktorer og maskiner som står lagra på garden, mot eierens vilje.

Flere saker fra Innlandet