NRK Meny
Normal

Vinstra-russen tar ansvar etter fjorårets tragiske ulykker

I 2010 døde fire tidligere elever ved Vinstra videregående skole i trafikken. Nå vil russen hindre at flere venner blir rammet.

Bilen til 19-åring som omkom i ulykke på Vinstra

Dette er bilen til en av ungdommene som omkom på Vinstra i fjor.

Foto: Maurits Opsahl

– Du hører ofte om at folk dør i trafikken, men tror aldri at det skal ramme deg. Når det plutselig dør så mange du kjenner på så kort tid, setter det en støkk i deg, sier russestyremedlem Mari Holmestad til VG.

SE VIDEO:

Video Vinstra-russen tar ansvar

Vinstra-russen tar ansvar

Nå bruker hun og medelevene ulykkene som et middel for å forhindre at flere av skolens elever blir ofre i trafikken.

Nesten alle avgangselevene har skrevet under på at de skal avpasse fart etter kjøreforhold, bruke bilbelte og ta avstand fra ruspåvirket kjøring i årets russeavis.

I russeavisen er det også trykket bilder av de fire omkomne ungdommene.

Samtaleemne

– Hittil har jeg ikke sett noe uvettig kjøring, så jeg håper dette har hatt en innvirkning på folk, sier redaktør for russeavisa Kjersti Kolstad til VG.

Russelederne er ikke i tvil om at ulykkene har gått inn på skolens elever. Og selv om ikke alle kjente dem personlig, kjenner alle noen som gjorde det.

Det var distriktsleder Ivar Ringen i Trygg Trafikk Oppland som kom på denne ideen. Sammen med Statens Vegvesen og politiet driver han det holdningsskapende prosjektet "Ung på hjul i Gudbrandsdalen".

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Hotell vant gjev pris

  Festningshotellet i Kongsvinger vant i kveld «Historic Hotel Castle Award». Prisen ble delt ut på et slott i Dublin. – Dette er helt fantastisk moro, sier Monica Grønvoll Aaen, direktør ved Festningshotellet i Kongsvinger til NRK.

 • Nominert til årets ildsjel

  Evelyn Veisten, leder i Østre Toten helselag, er en av fem nominerte til prisen "årets ildsjel" under Idrettsgallaen i januar. I dag fikk hun den overraskende nyheten, og ble naturlig nok svært stolt og glad! TV-titterne og en jury skal stemme frem vinneren.

  Evelyn Veisten
  Foto: Anne Næsheim / NRK
 • Oppdatering trafikkulykke Fv26

  To personer var involvert i trafikkulykken på Tolga, begge er uskadd. Det er noen materielle skader på bilen. Trafikken går som normalt.