NRK Meny
Normal

Russen leker politi

Politiet vil ha en slutt på at russen leker politi, og stanser biler til en liksom-kontroll. Russ i blant annet Gjøvik og Ringsaker har dette som et russekrav.

Russ
Foto: Rune Fossum / NRK

I går kveld ble russ i gule vester observert i Brumunddal, mens de stanset biler til en liksom-kontroll. De sto i en busslomme, og vinket inn bilister. Tidligere har NRK meldt om lignende russekontroller i trafikken i Gjøvik.

Russepresident i Ringsaker, Jon Einar Hulleberg, bekrefter at dette er et russekrav.

– Det er et russekrav som er satt opp av årets knutesjef. Jeg har hørt at noen har utført det, og jeg har hørt at de som blir stoppet synes dette er litt artig. Det er selvfølgelig ikke alle som synes det, men de fleste er positive og kjører videre med et smil, sier Hulleberg.

– Misbruk

Politiet smiler ikke av russekravet. De vil ha en slutt på liksom-kontrollene.

– Dette synes vi ikke noe om. Dette er misbruk av både refleksvest og andre offentlige personer som har dette som oppgave. Jeg synes det er et russekrav de godt kan styre unna. Vi vil ha en slutt på det, sier lensmann i Ringsaker, Terje Krogstad.

Han mener russekravet er trafikkfarlig, og irriterende for de som blir stoppet.

– Det er nok mest et irritasjonsmoment for de som blir stoppet. Og det at de går ut i trafikken kan være farlig. Hvis vi hører at russen fortsetter med dette, så vil vi reise ut og ta en alvorsprat med dem.

Russepresident Hulleberg sier han nå vil snakke med lensmannen, og vil vurdere å stoppe russekravet.

– Hvis det kan skape farlige situasjoner er det klart at det bør stoppes, sier Hulleberg.