NRK Meny
Normal

Russ på selvforsvarskurs

BRUMUNDDAL (NRK): Før russefeiringen trår til, lærer russ i Hedmark å forsvare seg hvis situasjonen skulle oppstå.

Selvforsvarskurs

Forskjellige spark- og slagteknikker for å kunne forsvare seg, var noe av det russen lærte på kurs.

Foto: Elias Engevik / NRK

Selvforsvarskurset var gratis for russen og startet med at man lærte å skrike.

Odd Alexander Grødahl

Instruktør Odd Alexander Grødahl arrangerte selvforsvarskurs for russen i helgen.

Foto: Elias Engevik / NRK

– Å skrike er bra for å tilkalle oppmerksomhet og skape frykt hos en som vil prøve å skade deg. Så er det viktig å prøve å holde avstand til situasjonen, og springe og hente hjelp, sier instruktør Odd Alexander Grødahl.

Det var flere russ som hadde møtt opp da Mudo gym i Brumunddal arrangerte selvforsvarskurs i helgen.

– Det er veldig viktig å vite hva man skal gjøre hvis man havner i en slik situasjon. Vi synes det er viktig å vise russen hvordan man enkelt kan komme seg unna, eller forsvare seg i de vanligste situasjonene, sier Grødahl.

Vær våken og oppmerksom

Etter flere voldshendelser og voldtekter som blir omtalt hvert år, ønsker flere å kunne litt selvforsvar hvis de selv skulle havne opp i en slik situasjon.

Selvforsvarskurs

Flere følte seg mer selvsikre og forberedt etter at de hadde lært enkle teknikker om selvforsvar.

Foto: Elias Engevik / NRK

– Her lærer man hvordan man kan finne ut om en situasjon er farlig eller ikke. Så lærer man hva man skal gjøre, som forskjellige slag- og sparketeknikker. Men det viktigste er å være oppmerksom, og lese den andre personen. Være litt våken og se når en farlig situasjon kan oppstå, sier Grødahl.

Klar for russetida

Miral Shaheen

Miral Shaheen synes det er betryggende å kunne litt selvforsvar før hun skal feire russetid.

Foto: Elias Engevik / NRK

– Jeg er her for jeg vil lære å beskytte meg selv. Mye av teknikkene kommer helt naturlig, men nå har jeg lært meg hvordan jeg skal bruke den. Man har det på en måte i seg. Men det blir selvfølgelig mye verre når man skal utføre det på ekte, sier Miral Shaheen.

Sammen med de andre på kurset så er hun veldig klar for russetida, og alle føler de seg mer forberedt og selvsikre.

– Det er alltid greit å lære å forsvare seg. Jeg har drevet lit med kampsort før, så det er greit å friske opp litt. Her lærer vi hvordan vi skal opptre rolig og komme oss unna skumle situasjoner, sier Simen Brodalen Lysthaug.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lei KM i sjukehus

  Ordførerne i Valdres begynner å bli lei av kretskampen om sjukehus rundt Mjøsa mellom Gjøvik, Lillehammer og Hamar. Hvis fellessjukehuset flyttes lenger vekk fra dem enn til Mjøsbrua faller støtten fra Valdres til prosjektet bort, skriver de i en pressemeldiing.

 • Ringsaker vokser enda mer

  Ringsaker kommune befester seg som den kommunen med flest innbyggere i Innlandet etter at de i fjor hadde en folketilvekst på 309 innbyggere, slik at de nå har 34 151 innbyggere. Det er likevel Hamar som øker mest med 332 innbyggere. Se veksten og nedgangen i din kommune her.

 • Los Bando til 14 land

  Filmen Los Bando er solgt til flere land etter at den ble vist for festivalpublikummet i Berlin denne uka. 14 land ønsker å vise filmen på kino.

  -Det er en bra start på det internasjonale salget, sier produsent Trine Aadalen Lo i Filmbin.