NRK Meny
Normal

Hadde denne krabaten som blindpassasjer i bilen i tre dager

Elgkjøtt, servelat og egg, samt en lun plass under passasjersetet ble for fristende for røyskatten, som i tre døgn holdt hus i bilen til Reidar Åsgård i Engerdal.

Røyskatt i bilen

BILVARM: Reidar Åsgård er imponert over hoppet røyskatten må ha gjort for å komme inn bilen.

Foto: Reidar Åsgård

For noen dager siden hadde Reidar Åsgård lagt elgkjøtt fra jaktlagets siste fangst i baksetet på sin Toyota Yaris, kjøttet skulle foredles dagen etter.

Vinduene i bilen hadde stått på gløtt, og da han dagen etter skulle bære ut kjøttet fra bilen, merket han at noen hadde smakt på elgkjøttet før han selv fikk gjort det. Mistanken ble enda sterkere etter et møte i Hamar da deler av nista lå på gulvet.

– Vel ute av Hamars urbane asfalt- og trafikkmiljø dukket det plutselig opp en nysgjerrig krabat som lynsnart skiftet posisjon, fra opphold under sidesetet til sjåføren, til ei hylle rett under hanskerommet, og tilbake, gang på gang, forteller den forundrede bileieren.

  • Les også:

Tok matpakka

Kvelden før den siste turen til Elverum, hadde Åsgård latt bildørene stå åpne et par timer for å få en røyskattfri kjøretur dagen etter. Men ganske raskt merket Åsgård at gjesten hadde fortsatt å ta seg til rette da deler av matpakka hans for andre dag på rad ble dratt fram av den lille krabaten.

Reidar Åsgård

Tidligere ordfører i Engerdal kommune fikk en overraskende medpassasjer i tre dager.

Foto: Per Erik Holland

– Han likte tydeligvis servelat og eggeskiver veldig godt. Røyskatten ble mer og mer husvarm, for ikke å si bilvarm, ler Åsgård, som forteller at røyskatten på et punkt var på vei oppover buksebeinet hans.

To turer til Hamar og en tur Elverum fikk den hvite røyskatten lov til å være med på før bileier Reidar Åsgård fra Engerdalen hadde fått nok den fjerde dagen.

– Det var en merkelig og fascinerende opplevelse, sier Åsgård, som er tidligere ordfører i Engerdal kommune, og er fortsatt aktiv i politikken i Hedmark.

Svært sjeldent

– Å ha en røyskatt i bilen høres ut som litt av en historie, og litt skummelt, sier Ut i naturen-reporter Kari Toft.

Hun forteller at røyskatter er dyr som stort sett kan være vanskelig å få øye på, og sjelden viser slik tillit til mennesker så kjapt.

Kari Toft på opptak med utstoppet fugl

Kari Toft er reporter i Ut i naturen, og sier at røyskatten er rask og ikke alltid like lett å få øye på.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

– Røyskatten er veldig nysgjerrig, og den er veldig rask i bevegelsene. Den trives i ei steinrøys eller under gamle bygninger. De er ofte oppe og titter, og så er det vanskelig å forutsi hvor den vil dukke opp neste gang, sier Toft.

Røyskatten oppholder seg ofte i nærheten av der det er liv for å skaffe seg mat, og med den kvikkheten røyskatten har, er det farlig å la fangst i form av kjøtt og fisk ligge ubevoktet.

På dag fire ble røyskatten fjerna fra bilen, og Åsgård måtte støvsuge og vaske inne i bilen etter det som ikke var renslig gjest.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Slåssing flere steder

    Politiet avsluttet en ungdomsfest i Løten på grunn av slåssing like før midnatt lørdag. På Hamar ble en mann bortvist fra et utested etter en slåsskamp. Også i Kongsvinger var det knuffing i løpet av natten.