NRK Meny
Normal

Røyk under disken

Det kan bli forbudt å stille ut røyk og snus i butikkene. Ute av øye, ute av sinn, tror helseministeren. 

Røyking
Foto: Thomas Bjørnflaten / Scanpix

 

Glem det

Helseminister Sylvia Brustad tror det kan være med røyk og snus, som med cola og potetgull. Det er lett å plukke med seg når det synes godt, men kanskje glemmer man det hvis det ikke syns.

Å sørge for at tobakk og snus havner under disken, er et av virkemidlene Brustad vurderer i kampen mot tobakken.

På Island og i Thailand er tobakken gjemt unna, slik at folk må spørre etter den.

Visjon

Det er i forbindelse med Verdens Røykfrie dag i dag, at regjeringen legger fram sin nye tobakksstrategi. I dag røyker rundt 25 prosnet av befolkningen daglig. Brustads visjon er at bare 20 prosent skal røyke innen 2010.

Et annet vesentlig virkemiddel i kampen mot røyken, skal bli helsepersonell på flere nivåer.

- Fastleger, jordmødre og helsesøstre må i større grad ta opp dette med røyking. Mange syns det er vanskelig, men økt kompetanse er viktig, sier Sylvia Brustad til Avisenes Nyhetsbyrå.

Gravide røyker fortsatt

Brustad vil også gå til kamp mot de gravide røykerne. I 1999 røykte 17,9 prosent mens de var gravide. I 2004 gjorde bare 10,4 det. Men Brustad syns fortsatt det er for mange. Tiltakene skal rettes spesielt mot gravide under 25 år, som også er de som røyker mest.

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • En bil av veien

    En bil har kjørt av veien på fylkesvei 250 mellom Vingrom og Vingromsåsen. Utforkjørselen skjedde om lag 8 kilometer fra Vingrom. En mann var i bilen, men han skal være ute av kjøretøyet.

  • Telenor-ansatte i Gjøvik reagerer

    Telenor-ansatte reagerer på at 23 ansatte i Gjøvik må slutte som et ledd i omorganiseringen. Det sier en av de ansatte, Lise Randi Bjørnstad. El og IT-forbundet mener at dette vil føre til forverret arbeidsmiljø for de gjenværende.

    Lise Randi Bjørnstad
    Foto: Ruth Barsten / NRK