NRK Meny
Normal

Røyk under disken

Det kan bli forbudt å stille ut røyk og snus i butikkene. Ute av øye, ute av sinn, tror helseministeren. 

Røyking
Foto: Thomas Bjørnflaten / Scanpix

 

Glem det

Helseminister Sylvia Brustad tror det kan være med røyk og snus, som med cola og potetgull. Det er lett å plukke med seg når det synes godt, men kanskje glemmer man det hvis det ikke syns.

Å sørge for at tobakk og snus havner under disken, er et av virkemidlene Brustad vurderer i kampen mot tobakken.

På Island og i Thailand er tobakken gjemt unna, slik at folk må spørre etter den.

Visjon

Det er i forbindelse med Verdens Røykfrie dag i dag, at regjeringen legger fram sin nye tobakksstrategi. I dag røyker rundt 25 prosnet av befolkningen daglig. Brustads visjon er at bare 20 prosent skal røyke innen 2010.

Et annet vesentlig virkemiddel i kampen mot røyken, skal bli helsepersonell på flere nivåer.

- Fastleger, jordmødre og helsesøstre må i større grad ta opp dette med røyking. Mange syns det er vanskelig, men økt kompetanse er viktig, sier Sylvia Brustad til Avisenes Nyhetsbyrå.

Gravide røyker fortsatt

Brustad vil også gå til kamp mot de gravide røykerne. I 1999 røykte 17,9 prosent mens de var gravide. I 2004 gjorde bare 10,4 det. Men Brustad syns fortsatt det er for mange. Tiltakene skal rettes spesielt mot gravide under 25 år, som også er de som røyker mest.

 

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Tre fikk forenklet forelegg

    Tre personer fikk forenklet forelegg etter at de ble tatt i fartskontroll på riksvei 25 ved Flishøgda i Elverum lørdag kveld. Høyeste hastighet ble målt til 115 kilometer i timen i en 80 sone.

  • Rolig start for Røde Kors

    Røde Kors Hjelpekorps i Hedmark var operative med 16 korps, hvorav 9 av de var på vaktstasjoner palmelørdag. Røde Kors melder om at utfarten var middels til liten. De fikk inn rapporter på tre skader totalt. To på Budor og i Brøttum mottok de ett alvorlig sykdomstilfelle, som ble sendt til sykehus.

  • To leteaksjoner i Oppland

    Røde Kors har hatt to leteaksjoner hittil i påsken. En leteaksjon på Spiterstulen i Gudbrandsdalen, og en leteaksjon på Valdresflye/Jotunheimen. Begge aksjonene hadde positive utfall. Nordre Land Røde Kors melder også om ni skader så langt i påskefjellet.