NRK Meny
Normal

Rovviltnemndene er klare for å jobbe igjen

De sa opp vervene sine i protest da miljøministeren satte en stopper for jakt innenfor ulvesona i vinter. Nå setter leder Arnfinn Nergård sin lit til at Stortinget rydder opp.

Arnfinn Nergård, leder i Rovviltnemda

KLAR TIL INNSATS: Leder i roviltnemda i Hedmark, Arnfinn Nergård, setter sin lit til at Stortinget åpner for jakt innenfor ulvesona neste vinter.

Foto: Mette Finborud Børresen

Et flertall på Stortinget støtter ikke Vidar Helgesens forslag til endring av naturmangfoldsloven.

Energi- og miljøkomiteen avga onsdag innstilling i saken. De mener gjeldende lov gir mulighet til å ta ut ulv innenfor ulvesona, dersom det gjøres noen små endringer.

Det gjør at rovviltnemndene nå vurderer å ta opp igjen arbeidet sitt, sier leder Arnfinn Nergård.

– Vi avventer Stortinget behandling i neste uke, men når det er formelt i orden så vil jeg tro at vi kommer til å ta opp igjen våre verv, sier Nergård.

Får støtte

Det var i protest, at hele rovviltnemnda i Hedmark la ned vervene sine den 21. desember i fjor.

Dagen før hadde klima- og miljøminister Vidar Helgesen overraskende sagt nei til rovviltnemndenes vedtak om å felle 32 ulver innenfor ulvesona, deriblant hele Slettåsflokken og Osdalsflokken. Avgjørelsen førte til sterke reaksjoner.

Tre medlemmer av rovviltnemda i Oppland la også ned vervene sine. Leder Aud Hove sier de, på lik linje med Hedmark, vurderer å gjennoppta jobben nå.

Nytt nederlag for Helgesen

Onsdag led klimaminister Vidar Helgesen et kraftig nederlag, da ingen politiske partier, heller ikke hans eget Høyre, ville støtte forslaget hans om endringer i naturmangfoldsloven.

Senterpartiet har sagt at de vil fremme mistillitsforslag mot statsråden og Arbeiderpartiet vurderer å gjøre det samme.

Ap-politiker og nestleder i rovviltnemnda i Hedmark, Reidar Åsgård, tror dog ikke ulvekonflikten blir noe mindre, selv om Stortinget gjør det lettere å skyte ulv.

Frykter økt konflikt tross løsning

Han sier det kan bli nødvendig å ta ut flere ulver når jakta kommer i gang enn det som ble bestemt sist, for å komme ned på bestandsmålet som Stortinget har bestemt.

– Da vil ropet fra dem som vil at all ulv skal leve, bli enda høyere. Engasjement og temperaturen rundt saken blir ikke noe lavere neste vinter, for å uttrykke meg litt forsiktig, sier Åsgård.

Arnfinn Nergård tror det kommer til å bli en konfliktfylt sommer også.

– Det er ingen tvil om at mye ulv innen for sona, vil føre til mer ulv utenfor sona. Dermed blir det tøft i områdene rundt sona der det er en betydelig tetthet av beitedyr, sier han.

Når rovviltnemnda i Hedmark er satt igjen, kan det bli aktuelt å gjøre et nytt vedtak om felling av ulv i neste lisensjaktperiode. Men Nergård sier de må avvente nye rapporter om antall ulv og ynglinger som kommer i juni.