NRK Meny
Normal

Rovdyra går dit sauen er

Rovdyrpolitikken skaper frustrasjoner. Mens sauebønder som befinner seg innenfor rovdyrsonen ser lyst på framtida, er sauebønder utenfor sonen mer fortvila enn noen gang.

Rovdyra trekker utenfor ulvesonene for å finne beitedyr. Rovdyrpolitikken skaper frustrasjoner.

Rovdyra flytter seg etter sauene. Reporter: Anette Strand Sletmoen. Foto/redigering: Bjørn Opsahl.

Rovdyra bryr seg ikke om rovdyrsoner. De går dit sauen er.

– Du får ikke masse ulv til å være her og ikke gå over på den andre siden. De bryr seg fint lite om hva politikerne bestemmer, tror Martine Broløkken i Grue.

Martine Broløkken, sauebonde

Martine Broløkken på Grue Finnskog ser lyst på framtida. Der holder gjerdene rovdyra unna.

Foto: Bjørn Opsahl

Mens det ser lyst ut for sauebøndene i rovdyrsona på Grue Finnskog, der de elektriske gjerdene fungerer fint og holder rovdyra unna, har situasjonen blitt desto verre for sauebøndene utenfor rovdyrsona.

Store tap i Åsnes

På den andre siden av Glomma, utenfor sona i Åsnes, fortviler sauebøndene. De går mot en sommer med større tap enn noensinne før.

– Situasjonen er kaotisk. Det er krise. Politikerne må snart forstå at det ikke går an å ha beitedyr og rovdyr sammen, sier Kjell Eierholen.

Kjell Eierholen, sauebonde i Åsnes

Sauebonde Kjell Eierholen fortviler. I saueflokken hans herjer ulven.

Foto: Bjørn Opsahl

Til tross for at beitet er i et område der beitedyra skal ha fortrinnsrett, savner beitelaget i Solør flere hundre sauer.

I tillegg er rundt 30 kadaver funnet etter rovdyrangrep.

Se TV-reportasjen lenger oppe i artikkelen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Stort underslag for retten

  Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.

 • Folldal saksøker ikke Telenor

  Folldal kommune går ikke til økonomisk søksmål mot Telenor etter det alvorlige kabelbruddet i desember. Det sier ordfører Hilde Frankmo Tveråen (bildet). Bruddet førte til at hele kommunen var uten bredbånd-, telefon- og mobildekning i ett og et halvt døgn.

  Ordfører Hilde Frankmo Tveråen
  Foto: Geir Olav Slåen
 • Lei KM i sjukehus

  Ordførerne i Valdres begynner å bli lei av kretskampen om sjukehus rundt Mjøsa mellom Gjøvik, Lillehammer og Hamar. Hvis fellessjukehuset flyttes lenger vekk fra dem enn til Mjøsbrua faller støtten fra Valdres til prosjektet bort, skriver de i en pressemeldiing.