Skattetaten vil ha flere kontroller av restaurantbransjen
Helgas kontroll viser at hele tre av fire serveringssteder bryter reglene for kassaoppgjør. Det får skatteetaten til å reagere og de vil nå skjerpe kontrollene overfor restaurantbransjen.
- Dette er alvorlig, sier informasjonsdirektør ved Oppland skattekontor Erik Eggen Åmillom.
Han mener restaurantbransjen må ta ansvar og rydde opp i forholdene.
Frynsete rykte
Restaurantbransjen har fra før av et frynsete rykte på grunn uryddig økonomi, og helgas kontroll bekrefter dette. Av de sju serveringsplassene som ble kontrollert, var det hele fem som brøt reglene i forhold til kasseoppgjøret. Tre av sju plasser manglet også skriftlige arbeidsavtaler. Åmillom sier det ikke nødevndigvis ligger noe straffbart bak funnene, men at det kan skyldes manglende kunnskap. Han mener likevel det er viktig å skjerpe kontrollen for å avdekke skattesnusk og svart arbeid.
- Dette er helt klart et satsingsområde for oss, sier Åmillom.
I Hedmark er også skattetatane på vakt i forhold til restaurantbransjen. Assisterende kontrollsjef ved fylkeskattekontoret i Hedmark, Ørnulf Berg, sier kontroller av severingsplasser står høyt på prioriteringslista.
- Det er overraskende mange regelbrudd i resturantbransjen, sier Berg.
Positive til kontroll
Bransjen er selv kjent med forholdene. Distriktssjef i Reiselivsbedriftenes Landsforening, Tore Haug, mener grunnen til at så mange synder mot reglene, er at det stilles for få krav til de som ønsker å etablere seg.
- Det altfor lett å etablere seg i restaurantbransjen, sier Haug.
Haug er derfor positiv til at skatteetaten vil skjerpe kontrollene.
- Det er alltid noen som vil spille på siden av lovvekrket. Disse må vi ta for at de som driver seriøst skal overleve, sier Haug.