NRK Meny
Normal

Krigsskadd om Nobel: Kjenner seg igjen

Kjetil Bragstad, som ble hardt skadd i bombeangrep i Afghanistan, mener TV-serien Nobel er viktig for å få liv i debatten om Norges deltakelse i krig. – Vår deltakelse er kanskje nødvendig, men det har sin pris, sier Bragstad.

Roser Nobel for realistisk bilde av krigen

FØLGER MED: Kjetil Bragstad følger med serien Nobel på NRK.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Han betalte prisen i et bombeangrep i Meymaneh i Afghanistan 8. november 2007 da han var med i Forsvarets stabiliseringsstyrke. De var på veg fra den norske leiren i Meymaneh til skytebanen 7-8 kilometer unna da kolonnen kjørte på en vegbombe.

Kameraten hans, 22 år gamle Kristoffer Sørli Jørgensen ble drept. Bragstad ble hardt skadd.

Stange-soldaten Kjetil Bragstad får medalje for innsatsen i Afghanistan.

HEDRET: Kjetil Bragstad ble hedret for sin innsats i Afghanistan, men det hadde sin pris.

Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK

Stangesokningen mista beinet etter bombeangrepet, og var til lang behandling på Sunnås etterpå. Han måtte også kjempe mot staten for erstatning for skaden han fikk etter bombeangrepet. Først i 2015 ble han tilkjent erstatning.

Realistisk serie

Kjetil Bragstad fikk med seg premieren på den nye TV-serien Nobel som startet på NRK søndag kveld. Handlingen er lagt til Afghanistan der han sjøl tjenestegjorde.

I episodene som 800.000 TV-seere så søndag kveld skjer det som også skjedde med han selv. En kolonne kjører på en vegbombe og en soldat blir drept.

Jeg synes det virker til å være realistisk i forhold til det jeg var utsatt for, sjøl om jeg ikke husker noe, sier han.

Roser Nobel for realistisk bilde av krigen

JUS-STUDENT: I dag studerer Kjetil Bragstad jus og jobber mot et nytt liv.

Foto: Ola Bjørlo Strande / NRK

Han utelukker ikke at de som har laget serien ble inspirert av hendelsen. Men som han sier det har vært flere slik hendelser. Og han mener at det derfor er en viktig serie.

Det er viktig for å få liv i debatten om at vi deltar i krig og hvorfor. Det er kanskje en nødvendighet, men det har sin pris, sier Bragstad som nå har starta på jusstudier.

Han synes det er viktig at politikere også tenker over det når beslutningene tas.

Den vanskelige jobben

Selv om soldatene som sendes til Afghanistan er trent for den type jobb, sier Bragstad at overgangen er stor for de som kommer dit. Og det synes han kommer veldig bra fram i serien. For det er spenning i lufta sjøl om det ser ut til å være en helt vanlig hverdag for de som bor der.

Det er jo et sivilt samfunn der det kan være vanskelig å identifisere fienden fordi fienden ikke har uniform. Plutselig så smeller det, sier han.

Nobel - fred for enhver pris (1+2:8) NOBEL - FRED FOR ENHVER PRIS

REALISTISK: TV-serien Nobel gir et realistisk bilde, mener Kjetil Bragstad.

Foto: Erik Evjen / Erik Evjen/Monster Scripted

Han synes også serien får fram hvor utfordrende det er å komme hjem til trygge Norge etter å ha tjenestegjort i et fattig land der det kan smelle når som helst.

Den overgangen kan være vanskelig for mange, sier han.

Men alt i serien er ikke like realistisk, mener han.

Karakteren Axel Henie spiller får i oppdrag å likvidere en person på en parkeringsplass i Oslo. Det håper jeg folk ikke tror er helt realistisk, ler Bragstad som skjønner at det tas noen grep for å gjøre det til en ekstra spennende serie.