Rømte fra slakteriet, fant tilbake til flokken

Et reinsdyr stakk fra slakteriet og gikk nesten 100 kilometer for å finne igjen flokken sin. Ikke nok med at simla har klart seg alene i vinter, nå er hun drektig og skal ha kalv.

Tamrein i Lom

Etter flere måneder på rømmen fant simla hjem til denne flokken ved Lomseggen.

Foto: Jan Stokstad

Nortura Otta

Reinsdyret klarte å rømme ut ei dør på slakteriet på Otta.

Foto: Nortura

Den 11 år gamle simla skulle ende sine dager på Nortura-slakteriet på Otta 27.november i fjor. Slik gikk det ikke.

Framme på slakteriet klarte hun å komme seg løs og ut av en dør. Ingen klarte å stoppe dyret og ingen har visst hvor hun tok veien.

3.april i år ble den sett igjen, etter å ha vært på frifot i over fire måneder. Da hadde den funnet tilbake til reinsflokken, nesten 100 kilometer unna.

– Vi er helt sikre på at det er det samme dyret, sier Magnar Hansen, formann i Lom tamreinlag, som har drøyt 2000 dyr på beite ved Jotunheimen.

Gikk alene hele vinteren

Simla har sannsynligvis gått hele Ottadalen gjennom bebyggelsen på Otta, forbi Vågå, Lom og til Skjåk, før den gikk til fjells og møtte flokken ved vinterbeitet på Lomseggen, ifølge Hansen.

– Hun har nok gått enslig stort sett i hele vinter, ja, sier Hansen.

Gjeterne var på flyttefot med flokken til vårbeite og kalvingsområda i Veo- og Smådalen da de så rømlingen blant de 2100 dyra i flokken.

De overraskede gjeterne kjente igjen dyret på at den hadde avsagde horn, siden hornene blir sagd av for å unngå skader under transport på vei til slakteriet.

De er sikre på at det ikke har vært sett noen simle med slike hornstubber i flokken tidligere i vinter, og mener det ikke er usannsynlig at den kan ha funnet hjem igjen etter byturen på Otta.

– Det er en del kilometer. Men det er vanlig når ei simle er på frifot at hun trekker tilbake til der hun kom fra. Det er ikke så uvanlig for ei simle å bevege seg så langt, sier Magnar Hansen i Lom tamreinlag, og viser til reinens gode retningssans.

I god form og med kalv i magen

Tamrein Lom
Foto: Jan Stokstad

Trolig var simla drektig da den klarte å rømme fra slakteriet på Otta.

– Hun ser ut til å være i fin form og sannsynligvis får hun kalv i vår, sier Hansen.

Og den 11 år gamle rømlingen med den store livslysten kan bli velsignet med flere år.

– Jeg tror vi nå får vurdere om hun kan få leve videre, sier Magnar Hansen i Lom tamreinlag.

Så spørs det om gjeterne ved Lomseggen heretter vil kalle henne "Vinterprinsessa", "Simle salabim" eller "Lurebiff", som er noen av NRKs radiolytteres navneforslag (se navneliste i margen).

Reinsflokken til Lom tamreinlag

Reinsflokken til Lom tamreinlag

Foto: Jan Stokstad