– Folk slår med skistaver etter oss

Seinest i går ble en Røde Kors-frivillig på snøskuter slått med stav av en illsint skiløper. – Vi opplever stadig at folk angriper oss, sier områdeleder i Valdres, Oddvar Fremgaard.

Created by InfoDispatcher

Røde Kors fortviler over folks sinne. Områdelederen har sjøl blitt angrepet mens han tok seg av en pasient, og bare de siste dagene har to av folkene hans blitt angrepet.

Men dette er ikke noe nytt problem for Røde Kors. De har i mange år opplevd at skiløpere over hele landet vil ha løypene for seg selv.

Nylig angrep en sint skiløper igjen under en stor redningsaksjon.

– På søndag var en av våre mannskaper ute for å hjelpe en pasient, hvor også luftambulansen var med. Da opplevde vår mann at han ble slått etter med skistav. Det syns vi er spesielt når vi er ute for å hjelpe folk, sier Oddvar Fremgaard.

Han tror at det er en oppblussing av snøskuterdebatten som gjør at folk hisser seg opp.

– Mange har oppfattet at det skal bli totalt frislepp med skuterkjøring, og det kommer veldig uheldig ut for dem som bruker skuter til nyttekjøring, sier Fremgaard.

– Rasende dame slo med staven

Røde Kors tok opp problemet i et møte tirsdag. Samtidig med at de holdt møte ble en av Bagn Røde Kors unge medlemmer angrepet med en skistav av en skiløper utenfor skiløypa med påstand om at Røde Kors ødelegger løypene.

– Ei rasende dame kom bort til ham og kjeftet, og så slo hun ham med staven. Han ba henne slutte, men da slo hun etter ham en gang til, forteller Fremgaard.

Områdelederen har selv også opplevd å bli angrepet av folk.

– Den gangen måtte jeg kjøre etter kanten på løypa, og da kom en mann etter meg og slo i skuteren min. Det virker som om folk mister hodet når de ser og hører en skuter, sier Fremgaard.

– Overgrep

Han mener at folk utøver overgrep når de angriper hjelpemannskaper.

– Jeg mener at det er et overgrep mot offentlig tjeneste, vi er jo der for et oppdrag. Med pasientslede på så fungerer vi faktisk som en ambulanse, og vi er ute i redningsoppdrag også for politiet. Vi er godt merket, sier Fremgaard.

Røde Kors melder om at det i påsken har vært voldsepisoder fra skiløpere både i feriefylkene Oppland og Buskerud.

Fremgaard sier at de nå vurderer å anmelde de siste dagers episoder, men at de først ønsker å prøve å få kontakt de som har slått med staver, for å høre deres versjon av saken.