NRK Meny
Normal

Unik fotosamling med rockeidoler på Kistefos

Artisten Björk er i celebert selskap på Kistefos-Museet i Jevnaker i sommer. I utstillingen "Rockens Ikoner" pryder hun veggen med blant andre Paul McCartney og Bob Dylan.

Søren Solkær ser på bilder og henger opp bilder i Kistefos-Museet, han og reporter går omkring, bilder av rockestjerner, intervjuer

UVANT POSITUR: Islandske Björk er blant artistene som stilles ut på Kistefos i sommer.

Fotografene Bent Rej og Søren Solkær har hatt en unik tilgang flere av verdens største musikere, som The Rolling Stones, The Beatles, Bob Dylan og The Who.

Rej har vært aktiv fotograf siden 1960-tallet, og Solkær startet på 1990-tallet.

Internasjonalt på Kistefos

Kistefos-Museet har de siste årene profilert seg med en rekke utstillinger av verdensberømte kunstnere. I 2012 viste museet en unik separatustilling med den opposisjonelle kinesiske kunstneren Ai Weiwei. . I fjor var det den serbisk-fødte Marina Abramović som stilte ut.

IKKE BARE BRYAN FERRY: Utstillingen heter «Rockens Ikoner – fra Stones til Winehouse».

IKKE BARE BRYAN FERRY: Utstillingen heter «Rockens Ikoner – fra Stones til Winehouse».

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Meningen med ustillingen er å "løfte musikkfotografiet til et nytt nivå, hvor ikke bare musikeren på scenen er avbildet, men personen bak stjernestøvet", som det heter i presentasjonen.

– Hvor nært og personlig forhold får du til disse kjendisene?

– Noen dem har jeg et veldig nært forhold til, mens andre bare ser på meg som en fotograf, og har et "profesjonelt" forhold til meg. Men noen av dem som har vært berømte i 50 år, har sagt til meg at jeg gjerne skulle vært med fra starten av...

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

Liker industrimiljøet

– Hvorfor Kistefos?

– Jeg har hatt denne utstillinger i mange verdensdeler, men har har vi fått noen industrielle rammer som jeg liker.

Kistefos-Museet ble opprettet i 1996 ved hjelp av gaver fra Christen Sveaas og Jevnaker kommune. Christen Sveaas er barnebarn av Anders Sveaas, som var grunnleggeren av A/S Kistefos Træsliberi i 1889.

Museet har nå Skandinavias største skulpturpark av samtidskunst, og har i tillegg industrihall og kunsthall. Kistefos er på Riksantikvarens liste over bevaringsverdige teknisk-industrielle kulturminner.