NRK Meny
Normal

Rock og grønne singelluer 1060 m.o.h.

"The real ones" spiller i fjellheimen på Vinjerock ved Eidsbugarden i Valdres, der 3100 deltakere sover i telt. DNT melder om et stort antall grønne singelluer.

"The real ones" på Vinjerock 2015.

VINJEROCK 2015: 'The real ones' er et av flere band som opptrer på festivalen.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– Hvorfor vi er her tredje året på rad? Fordi vi får fjelluft og en helt annen ro enn på en festival i for eksempel Oslo, sier Siv Stornes og Andrea Vestvåg. Siden 2006 har Vinjerock markert seg i fjell-Norge som en festival med høy Gore-Tex-faktor og nøktern overnatting.

MARIUS-JENTENE: Siv Stornes og Andrea Vestvåg stortrives på Vinjerock.

MARIUS-JENTENE: Siv Stornes og Andrea Vestvåg stortrives på Vinjerock.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– De musikalske høydepunktene har helt klart vært Susanne Sundfør og Highasakite, sier de to, mens de varmer opp lomper med parmesan og salami.

Klimavennlig sol-parabol

Noen andre deltakere har tatt steget litt lenger når det gjelder oppvarming av mat. Ved hjelp av en nyuviklet sol-parabol fra NTNU varmer de opp egg, bacon og pølser.

– Parabolen konsentrerer solstrålene inn mot stekepanna, og får temperaturen opp i 300-350 grader. Dette har vakt en viss oppsikt her på festivalen, sier Guro Grytli Seim.

SOL-PARPABOL FRA NTNU: Guro Grytli Seim (t.v.) bruker klimavennlig oppvarming på Vinjerock.

SOL-PARPABOL FRA NTNU: Guro Grytli Seim (t.v.) bruker klimavennlig oppvarming på Vinjerock.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– Men hva skjer når det er gråvær?

– Vi skal utvikle et varmebatteri på NTNU, som kan brukes når det ikke er sol. Vi håper på finansiering av et slikt prosjekt, sier Seim.

Grønne singelluer

Den norske turistforening (DNT) melder ellers om at det er mange grønne singelluer å se under årets festival. For noen år siden var det noen som fant ut at det var lurt å ha en egen farge på lua for dem som var ledige på markedet. Dermed ble det mange grønne singelluer å se i den norske fjellheimen.

Svært lokal stølsost

Kortreist mat er også en tilbud på Vinjerock. Lokale matprodusenter har her sett muligheten til å markedsføre det de har å tilby.

STØLSOST TIL BYUNGDOM: Ida Østvold selger kortreist mat.

STØLSOST TIL BYUNGDOM: Ida Østvold selger kortreist mat.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

– Stølen vår ligger ca. 30 km herfra, og vi kan tilby vår egen ost til Vinjerock-deltakerne. Dette har vi fått mye bra respons på , sier Ida Østvold.

– Eneste ulempen for meg er at det blir så lite søvn....jeg er også festivaldeltaker og frivillig, og vil ha med meg konserter til langt på natt. Samtidig må jeg opp til frokost...Som en liten bedrift må vi utnytte mulighetene, denne festivalen er storartet for Vang.

Vinjerock er oppkalt etter forfatteren Aasmund Olavsson Vinje (1818-1870), av noen omtalt som Norges første hippie. Uansett var han den første hyttebyggeren på Eidsbugarden.

ALLE TRENGER IKKE GÅ FJELLTUR: Beach volleyball 1060 m.o.h. på Vinjerock.

ALLE TRENGER IKKE GÅ FJELLTUR: Strandvolleyball 1060 m.o.h. på Vinjerock.

Foto: Sigrid Havig Berge / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ødela celledør på politistasjon

    En kvinne i 40-åra fra Hedmarken er dømt til fengsel i 21 dager for å ha kommet med trusler mot flere personer. Hun er også dømt for trusler mot politiet og for å ha ødelagt deler på ei celledør på Hamar politistasjon.

  • Kulturmidler til historisk gård

    Kulturminnefondet vil bidra med 500.000 kroner til å sette i stand hovedhuset på den historiske gården Riddersandbu i Vågå. Hovedbygningen er fra tidlig på 1700-tallet, og gården har historiske røtter fra før år 1000.