Hopp til innhold

Må kanskje betale flomskader selv

Kommuner som ble rammet av flommen kan risikere å måtte betale erstatning selv. Har ikke kommunene gjort nok for å sikre seg mot flomskader, kan forsikringsselskapene kreve at de selv skal dekke skadeserstatningen.

Kjellere og biler under vann

Kommunene som ikke har sikret seg godt nok mot flom kan risikere å måtte betale for skadene selv.

Foto: Arne Trolldalen / NRK

Forsikringesselskapene kan kreve at kommunene må betale for skadene etter flommen, om kommunene ikke har gjort nok for å sikre seg mot flom.

Kartlegger skadene

– Ved hver naturskadehendelse er jo det noe vi vil vurdere. Vi kartlegger hva som er skjedd og om det kan være enkeltsaker hvor det kan være grunnlag for å reise krav mot en kommune, sier Bjarne Rystad i Gjensidige.

Rustad forteller at det som skal til for at forsikringsselskaper skal kunne stille et såkalt regresskrav til en kommune, må det være klart at kommunen ikke har gjort nok for å sikre seg mot skader.

– Det viktigste er jo å få kartlagt ansvarsforholdet, fortsetter han.

– Er klar over eventuelle krav

Stangeordfører Nils A. Røhne

Ordfører i Stange, Nils Røhne tror ikke de vil få noe krav mot seg etter flommen.

Foto: Stange kommune

I Stange kommune er det flere skader etter flommen. Ordføreren er klar over at forsikringsselskapene kan komme med krav om at det er kommunen selv som må betale for skadene.

– Jeg vil understreke veldig sterkt at vi i kommunen følger de veileder og retningslinjer som er knyttet til dimensjonering når det gjelder vann og avløp, så jeg har lite tru på at det vil være noe som gjør at vi må betale, sier Nils Røhne.

Gjensidige jobber nå for å finne ut om det er noen kommuner de vil be om å betale.

– Ved hver større flomhendelse vil vi gå inn å se på hva som er skjedd og hvordan, og eventuelt vurdere om det er noe grunnlag for noe i enkeltsaker, sier Bjarne Rystad i Gjensidige.

Tror ikke på et slikt krav

Hvis Stange kommune får et krav om å betale vil de finne ut hvordan de vil gå fram videre.

– Vi må jo forholde oss til det som alle andre henvendelser til kommunen, men i utgangspunktet er jeg ganske trygg på at det er liten sjanse for at det finnes et saklig grunnlag for å fremme et slikt krav overfor Stange kommune, kontrer ordfører i Stange kommune Nils Røhne.