I NRK Hedmark og Opplands formiddagssending mandag ringte lytterne inn sine tips om hvordan vi skal få perfekt ribbe til julekvelden. Her kan du lese mer om forslagene.
Spareribs av tynnribbe
Aslaug Moltubakk fra Lillehammer lager spareribs av tynnribbe.
Til 6 personer:
Ca 2 kg tynnribbe
2 løk, finhakket
2-3 fedd hvitløk, finhakket
1 sitron, saften
3 dl tomatpurre
1 ss sukker eller litt ketchup
2ts tabascosaus
½ ts malt ingefær
salt og pepper
Bland ingrediensene til sausen. Den blir ganske tjukk, en slags tomatsalsa. Skjær kjøttet opp i stykker (mellom hver ribbe). Legges i et enkelt lag i smurt langpanne.
Fordel og gni sausen godt over kjøttet.
Stekes på 200 grader i ca 1 - 1 ½ t midt i ovnen.
Snu kjøttet flereganger og pensle m sausen som er i panna.
Serveres med poteter etter ønske, kokte, bakte......eller bare brød og
salat.
- Kok ribba
Asbjørn Valhovd fra Gausdal koker ribba
Han lærte av sin mor at å koke ribba først, gir det beste kjøttet.
Ha kjøttet + salt og pepper i vannet, og kok i 2-2,5 timer.
Deretter brunes og spøres kjøttet i steikovnen.
Serveres med tradisjonelt tilbehør.
Tørrsalting
Annvor Kvale fra Raufoss tørrsalter ribba i ei uke.
Skjær av svor og overflødig fett (gi det til fugla !) av ribbestykket.
Tørrsalt med grovsalt hele ribbestykket, og la det ligge i ei uke i ei balje.
Del opp i serveringsstykker. Vanne ut kjøttet "over natta". Kok i 1-2 timer ( til kjøttet nesten løsner fra beina, legg oppi biter av gulrøtter og kålrot + litt pepper.
Kok saus av krafta, (Annvor bruker litt maizena-mel), og server med nykokte poteter.
Del opp først!
Martha Oppen fra Grue deler opp ribba på forhånd.
Del opp ribba i passende serveringsstykker, og legg i langpanna med pepper og litt salt, smør og vann. Stek på vanlig måte.
Fordelen er at du slipper å dele opp den glovarme ribba etterpå. Serveres med tradisjonelt tilbehør.
Hvitløk må til
Dag Madsen fra Hamar hvitløksmarinerer familieribbe.
Ribba skjæres i passende stykker.
Lag eller kjøp ferdig hvitløksmarinade og la ribba ligge i marinaden i 2-3 timer.
Sett kjøttet inn i steikovenen med marinaden, og det blir saftig, godt og smakfullt.
Serveres med grønnsaker og fløtegratinerte poteter med hvitløk og blåskimmerost.