Det lukter jul på kjøkkenet i Kongsvinger fengsel. Snart er store mengder julepølse og ribbe ferdigstekt. Men ikke bare til de som soner ved fengselet.
– Vi har stekt og drevet på med ribbe i et par-tre dager nå. I dag skal vi pakke ned alt og gjøre klart for turen nedover, sier kjøkkensjef ved Kongsvinger fengsel, Ola Holsæther.
For julematen skal snart fraktes til Nederland.
– En ære å bli spurt
Norge leier et helt fengsel med plass til 242 innsatte i Nederland.
. Og i desember kom forespørselen fra Norgerhaven fengsel om norsk julemat. De norske innsatte savnet ribbe.– Det var nok viktig å få norske juletradisjoner ved fengselet i Nederland. Derfor ble vi spurt om å ordne det, og vi sa ja, sier Holsæther.
Nå har de laget rundt 170 porsjoner med julemat til nordmennene.
– Det er et ærefullt oppdrag. Jeg synes det er en anerkjennelse til kjøkkenet vårt, sier kjøkkensjefen.
Han understreker at andre norske innsatte får julemat i fengselet til jul, og at dette også er noe nordmenn i utenlandske fengsler bør få.
– Mat er viktig. Det opptar alle uansett om de er i fengsel eller ikke.
Følger ribba til fengselet
Den ivrige kjøkkensjefen skal sjøl sørge for at ribba kommer trygt fram.
– Jeg blir med ned til fengselet i Nederland med ribba på tirsdag. Jeg vil sørge for at den blir trygt overlevert og at de som jobber der får vite hvordan den skal tilberedes, sier Holsæther.
Her tas det ingen sjanser.
– Og i tillegg til ribbe og pølser har vi også laget og pakket klar riskrem og rød saus, sier kjøkkensjefen.
Om de nederlandske fangene også får smake er ukjent.