Hopp til innhold

Ribbedugnad for norske fanger i Nederland

KONGSVINGER (NRK): Ansatte ved Kongsvinger fengsel sørger for julestemning og sprø svor til norske fanger i Nederland.

Ansatte ved Kongsvinger fengsel sørger for julestemning og sprø svor til norske fanger i Nederland.

SKAL FØLGE RIBBA: Kjøkkensjef Ola Holsæther skal sjøl sørge for at ribba kommer trygt fram til fengselet i Nederland før jul.

Det lukter jul på kjøkkenet i Kongsvinger fengsel. Snart er store mengder julepølse og ribbe ferdigstekt. Men ikke bare til de som soner ved fengselet.

– Vi har stekt og drevet på med ribbe i et par-tre dager nå. I dag skal vi pakke ned alt og gjøre klart for turen nedover, sier kjøkkensjef ved Kongsvinger fengsel, Ola Holsæther.

For julematen skal snart fraktes til Nederland.

– Mat er viktig. Det opptar alle uansett om de er i fengsel eller ikke.

Ola Holsæther, kjøkkensjef, Kongsvinger fengsel

– En ære å bli spurt

Ribbe og julepølse

170 PORSJONER: Kjøkkenpersonalet ved Kongsvinger fengsel har laget 170 porsjoner med julemat. I tillegg til ribbe og julepølse har de også ordet riskrem og rød saus til de innsatte i Nederland.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Norge leier et helt fengsel med plass til 242 innsatte i Nederland. Det ble åpnet i september . Og i desember kom forespørselen fra Norgerhaven fengsel om norsk julemat. De norske innsatte savnet ribbe.

– Det var nok viktig å få norske juletradisjoner ved fengselet i Nederland. Derfor ble vi spurt om å ordne det, og vi sa ja, sier Holsæther.

Nå har de laget rundt 170 porsjoner med julemat til nordmennene.

– Det er et ærefullt oppdrag. Jeg synes det er en anerkjennelse til kjøkkenet vårt, sier kjøkkensjefen.

Han understreker at andre norske innsatte får julemat i fengselet til jul, og at dette også er noe nordmenn i utenlandske fengsler bør få.

– Mat er viktig. Det opptar alle uansett om de er i fengsel eller ikke.

Turid Engh, kjøkkenansatt

DUGNAD: Flere av de ansatte på kjøkkenet i Kongsvinger fengsel møttes til dugnad i helga for å få klar ribbe og pølser til norske fanger i Nederland.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Følger ribba til fengselet

Den ivrige kjøkkensjefen skal sjøl sørge for at ribba kommer trygt fram.

– Jeg blir med ned til fengselet i Nederland med ribba på tirsdag. Jeg vil sørge for at den blir trygt overlevert og at de som jobber der får vite hvordan den skal tilberedes, sier Holsæther.

Her tas det ingen sjanser.

– Og i tillegg til ribbe og pølser har vi også laget og pakket klar riskrem og rød saus, sier kjøkkensjefen.

Om de nederlandske fangene også får smake er ukjent.

Flere saker fra Innlandet