NRK Meny
Normal

Rettssaken mot tiltalt mor utsettes

GJØVIK TINGRETT (NRK): Etter en dag med lange pauser i rettsforhandlingene besluttet retten tirsdag ettermiddag å avslutte saken for dagen. Den fortsetter torsdag.

Moren i retten dag 2

LAVT BLODSUKKER: Lavt nivå av den tiltalte kvinnens blodsukker førte til flere avbrudd i retten tirsdag.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Etter nesten fire timers pause informerte sorenskriver Pål Prestesæter om at retten på nytt settes torsdag klokken ni etter at den tiltalte kvinnen tidligere på dagen ble hentet av ambulanse.

– Hun hadde som kjent lavt blodsukker og ble fraktet til Gjøvik sykehus, sa Prestesæter.

Den tiltalte kvinnen er nå utskrevet fra sykehus, men skal gjennom undersøkelser onsdag ettermiddag, ifølge retten.

Fikk trøbbel med blodsukkeret

Etter å ha fått problemer med lavt blodsukker to ganger på 45 minutter, ble kvinnen som er tiltalt for grov omsorgssvikt mot datteren fraktet bort fra retten i ambulanse tirsdag formiddag.

– Vi har ikke fått noen avklaring. Situasjonen er fortsatt uavklart, sa aktor Arne Ingvald Dymbe til pressen like før klokken 12.30.

Ifølge forsvarer Aasmund Olav Sandland er kvinnen innlagt til observasjon på sykehus der hun får intravenøs væsketilførsel.

– Vi får oppdateringer hver time for å se om hun blir i stand til å møte i dag. Jeg skal ikke forskuttere, men jeg tror det blir vanskelig, sier Sandland.

Han sier kvinnen aldri har målt så lavt blodsukker som hun hadde da hun ble hentet av ambulansen. Ifølge Sandland kunne situasjonen vært livstruende.

Dag 2 Valdres-saken. Moren måtte kjøres bort i ambulanse.

HENTET: Kvinnen ble fraktet bort i ambulanse 45 minutter etter at retten ble satt. Hun gikk selv inn i bilen.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Saken ble avbrutt i fjor

Rettssaken startet på nytt mandag etter å ha blitt avbrutt da den opprinnelig startet i april 2017. Også da ble den tiltalte kvinnen fraktet bort i ambulanse etter å ha fått problemer med blodsukkeret på dag nummer to. Etter at saken ble avbrutt i fjor, har det blitt stilt spørsmål ved om kvinnen er i stand til å gjennomføre rettssaken.

Aktor Dymbe mener saken kan gå uten kvinnen til stede. Det er hennes forsvarere uenig i. De mener hun har rett til å forsvare seg og at en eventuell rettssak uten henne, vil stride med den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Valdres-saken. Aktor Dymbe konfererer med de sakkyndige.

VENTER: Aktor Arne Ingvald Dymbe snakker med rettens sakkyndige, psykiaterne Terje Tørrissen og Helge Haugerud mens de venter på en avklaring om den tiltaltes helsesituasjon.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Lillehammer vant

  I sluttspillet i hockey vant Lillehammer 3-5 borte over Sparta i den tredje kampen i semifinalen i kveld. Dermed leder Lillehammer 3-0 i kamper. Den første som vinner fire kamper, går videre til finalen.

  3. semifinale Sparta-Lillehammer
  Foto: Atle Svendsrud
 • Taket på klubbhus raste sammen

  Taket på klubbhuset til Næroset IL på Brufoss i Ringsaker har rast sammen, trolig på dagen i går. Den toetasjes bygningen som er satt opp på dugnad på 1970- og 80-tallet. – Jeg tror hele bygget blir totalskadd, sier Lennart Karlsen i Næroset IL.

  Taket på klubbhuset til Næroset IL rast sammen.
  Foto: Bjørn Ottar Torp
 • E6 åpen etter ulykke

  E6-Uthuskrysset ved Stange kl 1700: Vegen åpnet igjen etter et trafikkuhell. 3 biler innvolvert. En kjørt til legevakt for sjekk.