VG: Retten mener Vinstra-drapet fremstår som forberedt og planlagt

De sakkyndige mener det er en fare for at gutten, som er siktet for drapet på en 16 år gammel jente på Vinstra, vil begå nye alvorlige straffbare handlinger.

Politiet gjør undersøkelser på funnstedet på Vinstra

SIKTA: Den 16 år gamle jenta ble funnet knivdrept i et nabolag på Vinstra i oktober i fjor. En jevnaldrende gutt er sikta for drapet.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Det kommer fram av 11 fengslingskjennelser fra Sør-Gudbrandsdal tingrett som ble offentliggjort tirsdag.

Det var VG som først omtalte saken.

I kjennelsene kommer det fram at retten mener det ikke er tvil om at siktede har utført de handlingene han er siktet for.

Videre står det at det er sterk grad av sannsynlighetsovervekt for at siktede vil drepe eller skade andre dersom han løslates. Det vises i denne sammenheng til den sakkyndige rapporten som konkluderer med at det er forhøyet fare for nye alvorlige straffbare handlinger.

Uenighet om varetektsfengsling

I april viste en foreløpig rapport at gutten ikke er strafferettslig tilregnelig.

I den rettspsykiatriske erklæringen kommer det fram at gutten vil trenge oppfølging over år i institusjon. Etter en bredere vurdering konkluderer de sakkyndige med at det er «forhøyet fare for nye straffbare handlinger».

I en av kjennelsene pekes det på at den siktede tidligere har gått fra å ha vist interesse for vold i TV og film til å utføre et brutalt drap på en 16 år gammel jente, tilsier etter rettens oppfatning at han er i stand til å gjøre det igjen.

Tenåringen, som er hjemmehørende på Vinstra, har vært varetektsfengslet på en barnevernsinstitusjon siden drapet. I kjennelsene kommer det fram at han vil forbli varetektsfengslet fram til rettssaken starter i juni.

I en av kjennelsene kommer det fram at guttens forsvarer mener varetektsfengsling er uforholdsmessig. Hun peker på at et barn ikke kan være borte fra nærmiljøet og familien på ubestemt tid.

NRK har ikke lykkes med å få en kommentar fra forsvarer Nora Hallén.

Politiet undersøker åstedet på Vinstra

ETTERFORSKNING: Politiet gjorde i flere dager undersøker på stedet der den 16 år gamle jenta ble funnet drept.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Drept i nabolaget

Det var 31. oktober i fjor at 16 år gamle Laura Iris Haugen ble funnet knivstukket og drept i et nabolag på Vinstra i Nord-Fron kommune. Den jevnaldrende gutten ble pågrepet på åstedet bare tolv minutter etter drapet.

De to hadde gått i samme klasse på ungdomsskolen, og hadde nettopp begynt på samme videregående skole da drapet skjedde.

I tillegg til drap er gutten også siktet for grov vold etter å ha knivstukket en mannlig nabo i 50-årene i beinet. Mannen skal ha kommet til for å forsøke å forhindre drapet. Han ble ikke alvorlig skadet.

Nord-Fron kommune har bedt Fylkesmannen i Innlandet granske kommunen etter drapssaken. Et mål er å avdekke om noen har hatt informasjon som det burde vært varsla fra om.

Rosehav for å minnes jente (16) på Vinstra

BLOMSTERHAV: Hundrevis av roser i ulike farger preger kantina på Vinstra videregående skole.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK