Rena-soldater klare for Baltikum

190 soldater fra Telemark bataljon på Rena pakker nå for å reise til Latvia. – Det blir spennende med nye utfordringer, sier en av soldatene som reiser ned.

Telemark bataljonen

Soldatene Tim Svensson og Simen Askeland klargjør en stormpanservogn som skal til Latvia.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Russland har ved det som har skjedd i Ukraina vist at de har evne og vilje til å bruke militær makt overfor naboland.

Det mener NATO har ført til at den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa er endra.

– Berolige situasjonen

Under toppmøtet i NATO i begynnelsen av september sa statsminister Erna Solberg at Norge sender en styrke til Latvia i to måneder i høst for å øve.

– Vi drar for å vise latvierne at vi her er. Vi har et normalisert og moderat godt forhold til Russland så vi føler ikke noe trussel, men når et NATO-medlemsland gjør det er vi med på å berolige den situasjonen som latvierne skulle føle seg i, sier Terje Bruøygard, oberstløytnant og talsperson for Hæren.

De 190 soldatene fra Telemark bataljon på Rena pakker nå for å reise. Neste år blir de en del av NATO Reponse Force.

Sjef for Telemark bataljonen innrømmer at det også er viktig for NATO å vise russerne at man øver nær deres grense.

– Ja, det er det. Det er jo det som ble stadfesta under NATO-toppmøte. Under møtet kom det fram at spesielt land i østre del av NATO har uttrykt bekymring, og det stiller NATO seg bak. Det er det vi ser resultatet av ved at vi skal ha en styrke som vil være der borte en liten stund, sier sjef for Telemark bataljonen Trond Haande.

SE VIDEO: Telemark bataljonen forbereder seg til avreise:

190 soldater fra Telemark bataljon på Rena pakker nå for å reise til Latvia

Reporter Anne Kari Løberg, fotograf Frode Meskau

Krevende å bli klare

I Latvia skal soldatene trene og øve sammen med det latviske forsvaret og delta i en øvelse sammen med flere medlemsland.

– De skal trenes seg opp slik at de er klare til å være med på NATO-beredskap sammen med resten av Telemark bataljonen i 2015.

Det er bare et par uker siden Telemark bataljonen fikk beskjed om at de skulle nedover, og det er krevende å få alt klart til avreise.

– Det krever mye innsats og hardt arbeid. Det viktigste av alt er at det krever kompetanse for å vite hva man skal gjøre. Det er viktig å gjøre ting i riktig rekkefølge sånn av vi kan komme oss av gårde, sier Haande.

– Spennende

Det er mange tonn med materiell som skal til Latvia med tog og båt. I løpet av september skal materiell og soldater være klare i Latvia.

– Det blir spennende med nye utfordringer, og trene i nytt terreng blir bra, sier Tim Svensson.

Dette er første gang han skal på oppdrag i utlandet.

– Det blir bra, sier en spent Svensson.

Han og medsoldat Simen Askeland er i ferd med å klargjøre en stormpanservogn.

– Vi gjør vognen klar for å sendes. Det vil si at vi pakker på vognene, og gå over listene for å se at vi ikke har glemt noe.