Rekordrask over toppen av Norge

Sondre Kvambekk fullførte Høgruta i Jotunheimen på 14 timer og 37 minutter. Normalt tar turen fem dager.

Sondre Kvambekk Galdhøpiggen

TOPPEN AV NORGE: Sondre Kvambekk kostet på seg en «fjellfie» på toppen av Galdhøpiggen.

Foto: Privat

– Jeg hadde satt meg som mål å gå ruta på én dag. At det ble rekord kom over all forventning, men er selvfølgelig veldig stas, sier Sondre Kvambekk.

Tjuesjuåringen er opprinnelig fra Asker, men bor i Sogndal. Der arbeider han med kurs- og føringsvirksomhet innenfor ski og klatring i høgfjellet hele året. Med en godt herdet kropp og gode kjennskaper til løypa, la Kvambekk ut på turen grytidlig mandag morgen denne uken.

norges tak

NORGES TAK: Galdhøpiggen 2 468,8 meter over havet.

Foto: Privat

Enorm prestasjon

Johan Kaggestad er blant Norges fremste eksperter på utholdenhetsidrett. Han er mektig imponert over Kvambekks bragd.

– Det er en enorm prestasjon. Det blir vanskelig å sammenligne med mer tradisjonelle utholdenhetsidretter, men det er ingen tvil om at dette er en utrolig sprek atlet, sier han.

Videre mener Kaggestad det ville vært interessant å se rekordmannen i organisert idrett.

Johan Kaggestad

ELITEN: Johan Kaggestad skulle gjerne sett Kvambekk konkurrere mot eliten i Randonnée.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Han burde prøve seg mot europa- og verdenseliten i randonnée. Det er ikke utenkelig at han ville hevdet seg der.

Hovedpersonen selv har ingen umiddelbare planer om å konkurrere.

– Fremover skal jeg egentlig bare få jobbe mest mulig i fjellet og fortsette å utdanne meg innenfor feltet som instruktør og veileder. Men hvem vet, overraskelser kan komme, sier Kvambekk.

Han legger til at dersom hverdagen skulle dreid seg om å konstant jage tider, måtte han lagt vekk andre hobbyer som klatring, og kun fokusert på skigåing.

Knuste kompisen

Kvambekks tid på 14 timer og 37 minutter knuste den gamle rekorden, som var på 16 timer og ti minutter. Den ble faktisk satt av kompisen Gjermund Nordskar kun dager i forveien.

Siste strekk

SISTE STREKK: Slik så oppløpssiden ut for Kvambekk på tur mot siste topp på turen, Storebjørn.

Foto: Privat

– Jeg kjenner Gjermund, men det er tilfeldig at jeg tok den nye rekorden fra han noen få dager i etterkant. Vi pusher hverandre, og dette ble bare en flott bonus sånn sett, sier Kvambekk.

Krevende løype

Høgruta er normalt en femdagerstur fra hytte til hytte i Jotunheimen, og for hver dagsetappe er tanken at man skal bestige minst én 2000-meterstopp. Den populære løypen fra Bessheim i øst til Krossbu i vest er originalruta til kreatør Stian Hagen. Turen er omtrent 89 km og 7500 høydemeter. Underveis bestiges selve «kremen» av norske fjelltopper, blant annet Besshøe, Galdhøpiggen, Glittertind, Storebjørn og Surtingssue.

høgruta
Foto: UT.no/Statens kartverk