Rekordokse skal erobre verden med supersperm

STANGE: (NRK): Alm heter oksen som har potensial til å slå alle rekorder. Med tidenes beste avlsverdi kan han bli populær i utlandet, tror Hans Storlien i Geno.

Oksa Alm

TIDENES BESTE: Oksen Alm har de beste avlsverdiene i Norgeshistorien.

Foto: Sondre Tallaksrud / NRK

– Han har en avlsverdi på 55, det er kjempehøyt, tidenes beste i Norge. Det er absolutt noe de internasjonale selskapene ser på når de skal plukke ut en sædleverandør, sier Storlien.

Avlsverdien blir regnet ut av rundt 50 forskjellige punkter, som blant annet vekt og farge og sier noe om hvor gode avkommet kan bli.

Storlien påpeker at de som kjøper sæden også ofte vil se eksempler på hvordan avkommet blir.

Hans Storlien

HÅPER PÅ ALM: Hans Storlien håper Alm kan få til store ting.

Foto: Sondre Tallaksrud / NRK

Kan ta over etter legende

Med bare halvannet år i dagens lys kan Alm på 600 kg ha mange år fremfor seg i sædprodusentjobben. Med slike verdier er det ingen grenser for hva han kan oppnå. Han kan til og med overgå legenden Braut.

– Snakker vi her om arvtageren til Braut?

– Ja det kan han faktisk bli. Han scorer ekstremt høyt på sånt som melk og kalvingsegenskaper, men han har også utfordringer på enkelte punkter.

Han nevner også at ungen til Braut som heter Gopollen absolutt skal ha et ord med i laget, han produserer allerede mye sæd.

Oksen Braut

DEN FORRIGE KONGEN: Braut var verdensledene på levering av sæd i sin levetid. Han ble avlivet tidligere ei høst.

Foto: Lars Bilit Hagen / NRK

Trolig har ingen andre okser i verden nådd nivået til Braut ennå.

Han leverte nesten en halv million doser med sæd i løpet av sitt liv. Han er far til over 300.000 okser og kuer i 30 land. Han ble avlivet tidligere i høst.

Kan tjene mye penger

Braut brakte inn 21 millioner kroner til selskapet under levetiden sin, Storlien håper Alm også kan bli lønnsom for selskapet.

– Han har veldig lik profil som faren sin Skjelvan som var en storselger, så vi håper på at de internasjonale selskapene skal like Alm også, da kan han bli veldig innbringende. sier han.

Oksa Alm

MÅ VISE GODE AVKOM: Om Alm skal ble en suksess må han få gode avkom som de internasjonale selskapene liker.

Foto: Sondre Tallaksrud / NRK