NRK Meny
Normal

Her er tollernes nye våpen mot hasjsmuglerne

Ny kontrollhall, nytt effektiv utstyr og observante tollere har ført til at tollerne i Kongsvinger Tolldistrikt tar større beslag. 60 prosent av landets hasjbeslag i fjor ble gjort på Magnormoen i Eidskog.

Politiet har økt beslaget av hasj

Tollvesenet har rustet opp med mye nytt utstyr for å få stoppet hasjsmuglere. Nå beslaglegges det mye mer hasj på grensa enn tidligere.

Nesten 150 kilo hasj ble beslaglagt på Magnormoen i fjor. Det viser Tollvesenets beslagsstatistikker for 2013, skriver avisa. Glåmdalen

– Dette tilsvarer 60 prosent av tilsvarende beslag på landsbasis. Det er muligheten til å sjekke trailere som har ført til økningen av de store beslagene, sier Morten Nystuen, kontorsjef ved Tollvesenet i Kongsvinger til Glåmdalen.

Det har vært en markant økning i antall narkotikabeslag. I 2012 ble det gjort 38 narkotikabeslag, mens i fjor ble det gjort 54 narkotikabeslag. Deriblant ble det gjort 17 hasjbeslag.

Cannabisbeslag Kongsvinger

I januar fant tollere 149 kilo hasj i dette nederlandsk vogntoget.

Foto: Tollvesenet

Ny kontrollhall betyr mye

Ved hjelp av skannerutstyr kan tollere sjekke hele kjøretøy og trailere for ulovlig gods. Det er den nye store kontrollhallen på Magnormoen som får noe av æren for rekordbeslaget som ble gjort i løpet av fjoråret.

Nystuen kaller hallen en av Europas mest moderne kontrollhaller.

– Her kan vi kontrollere en trailer så lenge vi ønsker i godt opparbeidet lokaler, mot tidligere da vi måtte stå i ute regnet og blåst. Det sier seg sjøl at det er fasilitetene som først og fremst som gjør at vi bruker den tida som trengs for å være sikre på at det ikke er noe på et kjøretøy, sier Nystuen til NRK.

SE VIDEO: I 2011 fikk tollerne ny kontrollhall på Magnormoen:

Til helga kan Tollvesenet ta i bruk sin nye kontrollstasjon ved grensa i Eidskog. Nytt utstyr og bedre arbeidsforhold skal sørge for mer effektiv tollkontroll. Dermed vil flere storsmuglere bli tatt, tror Tollvesenet.

110 000 trailere i året

Det går cirka 110 000 trailere over Magnormoen hvert år, og det tar lang tid å kontrollere en trailer.

– Hvis vi ikke har informasjon på forhånd om hvem vi skal stoppe så er vi avhengig av gode arbeidsforhold. Det tar flere timer å kontrollere en trailer, sier Nystuen.

Han mener også at observante tollbetjenter fører til flere beslag.

– Vi har betjenter som er veldig gode i tjenesten. De er observante og gir seg ikke. Det var takket være ivrige tollere som førte til at vi tok rekordbeslaget i januar.

Beslagla mer khat

I 2013 var det også en tydelig økning i beslagene av amfetamin, marihuana og khat.

Særlig for khat var økningen stor. I 2012 ble det beslaglagt 207 kilo, mens det i fjor ble beslaglagt ett tonn khat.

Tallene fra tolldistriktet viser ellers en liten økning i beslag av alkohol, mens beslaget av kjøttvarer har gått ned.