NRK Meny
Normal

Rekordmange innlagt med RS-virus

Svært mange barn er innlagt på sykehusene i Hedmark og Oppland med RS-virus.

RS-virus

4 måneder gamle Nicolai er en av mange barn som er smittet med RS-viruset.

Foto: Arvid Torsgård / NRK

Ved flere sykehus er barneavdelingene fyllt opp med svært unge pasienter.

På sykehuset i Lillehammer satte de i januar ny rekord på antall innlagte med RS-viruset.

Anne Kirsti Høgåsen

Overlege Anne Kirsti Høgåsen råder foreldre til å ta kontakt med lege hvis barna puster tungt og fort.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Full avdeling

– Akkurat nå er det stor pågang og vi har smekk full avdeling. Derfor er vi også nødt til å bruke firemannsstue for å behandle. Da er det ganske fullt, men alle har RS-viruset påvist og da vet vi at de ikke kan ikke smitte hverandre, sier overlege Anne Kirsti Høgåsen ved sykehuset i Lillehammer.

For tiden er det syv plasser med RS-virus på sykehuset i Lillehammer og det er mye på en barneavdeling som har 20 plasser.

Forkjølelsesvirus

RS-viruset er et forkjølelsesvirus som kan være farlig for små barn. For enkelte er det så alvorlig at de må få medisinsk hjelp.

Det er barn i alderen opp til halvannet år som kan rammes ekstra hardt av viurset. Et effektivt smitteverntiltak er å vaske hendene ofte og grundig.

Anne Kirsti Høgåsen har følgende råd til foreldre med små barn.

– Når barna puster tungt og fort og pustemønsteret blir annerledes er det viktig å ta kontakt med lege. Spesielt gjelder det hvis allmenntilstanden blir dårligere, at barna får i seg mindre væske og at de er direkte syke.

Video RS-VIRUS

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Akan-pris til Kongsberg

    Akan-prisen, som er en pris som går til en virksomhet som har jobbet svært godt rusforebyggende, går i år til Kongsberg Defense and Aerospace. Akan kompetansesenter sier bedriften jobber svært systematisk med forebygging av avhengighetsproblematikk.

  • Russen får ikke nyte medbrakt

    Helsedirektoratet presiserer at russen ikke kan nyte medbrakt alkohol på russetreff. Politidirektoratet har sendt ut nye retningslinjer, som skal sikre at reglene for alkoholbruk på offentlig sted blir håndheva likt i alle politidistrikt.

  • Bøverdalen uten mobildekning

    Telenors mobilabonnenter i Bøverdalen i Lom risikerer å bli uten telefon hele denne uka. Det skriver GD. En sender er ute av drift på grunn av nedising, men så lenge det ikke er snøscooterføre i fjellet er det ikke mulig for Telenors å ta seg inn til stasjonen.