NRK Meny
Normal

Rekordmange innlagt med RS-virus

Svært mange barn er innlagt på sykehusene i Hedmark og Oppland med RS-virus.

RS-virus

4 måneder gamle Nicolai er en av mange barn som er smittet med RS-viruset.

Foto: Arvid Torsgård / NRK

Ved flere sykehus er barneavdelingene fyllt opp med svært unge pasienter.

På sykehuset i Lillehammer satte de i januar ny rekord på antall innlagte med RS-viruset.

Anne Kirsti Høgåsen

Overlege Anne Kirsti Høgåsen råder foreldre til å ta kontakt med lege hvis barna puster tungt og fort.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Full avdeling

– Akkurat nå er det stor pågang og vi har smekk full avdeling. Derfor er vi også nødt til å bruke firemannsstue for å behandle. Da er det ganske fullt, men alle har RS-viruset påvist og da vet vi at de ikke kan ikke smitte hverandre, sier overlege Anne Kirsti Høgåsen ved sykehuset i Lillehammer.

For tiden er det syv plasser med RS-virus på sykehuset i Lillehammer og det er mye på en barneavdeling som har 20 plasser.

Forkjølelsesvirus

RS-viruset er et forkjølelsesvirus som kan være farlig for små barn. For enkelte er det så alvorlig at de må få medisinsk hjelp.

Det er barn i alderen opp til halvannet år som kan rammes ekstra hardt av viurset. Et effektivt smitteverntiltak er å vaske hendene ofte og grundig.

Anne Kirsti Høgåsen har følgende råd til foreldre med små barn.

– Når barna puster tungt og fort og pustemønsteret blir annerledes er det viktig å ta kontakt med lege. Spesielt gjelder det hvis allmenntilstanden blir dårligere, at barna får i seg mindre væske og at de er direkte syke.

Video RS-VIRUS

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Flere tusen fortsatt uten strøm

  Til tross for at Eidsiva Energi har alt tilgjengelig mannskap ute, er 3300 uten strøm i Hedmark og Oppland. Det er over 1000 mer enn det var i dag tidlig.

 • Lengre distriktssendinger på TV

  NRK forlenger distriktssendingene på TV. Fra og med førstkommende mandag blir sendingen før Dagsrevyen justert opp fra fem til ti minutter. Sendingen før Kveldsnytt består og den totale sendetiden er da tilbake på samme nivå som før omleggingen.

  Østnytt-Marianne Duun Malmo
  Foto: Kristian Storødegård / NRK
 • Vil levere øl på døra

  Rådmannen i Løten sier ja til ølsalg på nettet, skriver Østlendingen. Levi Andersen som driver tre Jokerbutikker i Løten og Elverum søker om å få selge øl fra nettbutikken. Det betyr at butikken vil kunne levere både mat og alkohol på døra til folk.