NRK Meny
Normal

Rekordmange gikk i tog for kvinnekampen

I fjor gikk om lag 25 stykker i tog på Hamar 8. mars. I år var antallet et sted mellom 150 og 200. Leder i Hedmark SU, Sigurd Bækkelund, tror saken om reservasjonsrett har fått flere til å engasjere seg i kvinnekampen.

Kvinnedag Hamar

Rekordmange gikk i tog på Hamar 8. mars

Foto: Hedmark SU

I fjor var det heller labert oppmøte i 8. mars toget på Hamar. I år var saken en ganske annen. Arrangørene tror aldri så mange har gått i kvinnedags-tog på Hamar før.

– Jeg har snakket med mennesker her i dag som gikk i tog på 70-tallet. Nå mente de det var grunn for å gå igjen, forteller leder i Hedmark SU, Sigurd Bækkelund.

Og den store debatten om reservasjonsrett for leger, er det som trekker mange ut.

– I stor grad tror jeg det er reservasjonsretten som gjør at flere kommer. Det kan jo være flere grunner, men det er en sak som har engasjert mange, og som viser at vi fortsatt trenger kvinnekamp, sier han.

Toget på Hamar gikk fra Folkets Hus til Østre Torg lørdag ettermiddag, og etter toget var det en markering med ulike appeller og innslag på torget.

– I fjor var det dårlig vær, surt og kaldt, så det kan vel forklare noe av det. Men det er gledelig at det var bedre oppmøte i år!

kvinnedag hamar
Foto: Hedmark SU

– En politisk kampdag

Toget ble arrangert av Hamar SU og Hamar AUF, men en rekke andre ungdomspartier deltok også, blant annet FpU og Rød Ungdom. Ungdomspartiene ville markere et ønske om et mindre kjønnsdelt samfunn.

– Mange tenker nok at kvinnedagen markers kun for å vise alt man har oppnådd tidligere som har vært bra for likestillingen. En del glemmer kanskje at det fortsatt er en viktig politisk kampdag. Det handler like mye om framtiden. Det er mange saker som er verdt å slåss for, som for eksempel likelønn i arbeidslivet, sier Bækkelund.

Kvinnedag2
Foto: Hedmark SU

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny Storhamar-seier

  Storhamars håndballkvinner slo Tertnes 26-23 og er fortsatt ubeseiret på tabelltoppen etter seks serierunder. Elise Skinnehaugen ble Storhamars toppscorer med åtte mål.

 • Sauebønder misfornøyde med sommel

  Bøndene er misfornøyde med at det ennå ikke er avklart hva de får i erstatning etter at en ulv drepte eller skadet 300 sauer i sommer. Kjetil Ulset i Gran beitelag sier at flere vurderer å slutte som sauebønder, hvis dette ikke snart blir avklart.

  Kjetil Ulset i Gran sauebeitelag
  Foto: NRK
 • Litauere kjøper hotell i Sør-Fron

  Det tidligere helsehotellet Pyntaberget i Sør-Fron er solgt til et litauisk selskap for 2,8 milllioner kroner, melder Gudbrandsdølen Dagningen. De nye eierne driver et stort reisebyrå i Litauen, og formidler fra før av mange turister til Norge.