NRK Meny
Normal

Regnfull sommer gir rekordlav strømpris

Her er trøsten for dem som er lei av våt sommer: Alt regnet fyller opp vannmagasinene slik at strømprisen nå er rekordlav.

Våt sommer

En vår sommer er aldri så gal at den ikke er godt for noe.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Maren Kyllingstad

Maren Kyllingstad sier regnet gir rekordlav strømpris

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

De fleste er lei regnværet, men det er aldri så galt, at det ikke er godt for noe. For all nedbøren fyller vannmagasinene, og gir oss billig strøm.

– Nå produserer Eidsiva og andre kraftprodusenter for fullt med den fyllingen av vannmagasinene og tilsiget vi har i dag, opplyser Maren Kyllingstad, markedsdirektør i Eidsiva Energi.

For regnet har virkelig øst ned denne sommeren. I løpet av juli kom det 262 millimeter med regn i Haugdalen i Rena, noe som er nedbørsrekord. Men ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat sin ukentlige statistikk var fyllingsgraden i Øst-Norge på nesten 88 prosent for et par uker siden, og dette gir rekordlave strømpriser.

– For forbrukerne betyr dette lavere strømregning. Vi har blant annet hatt dager hvor spotprisen har ligget på 5 øre per kilowatt time, forteller Kyllingstad.

Eksporterer strøm for full maskin

Men vannet i vassdragene kan ikke lagres og må utnyttes nå. Dermed produseres det nå mer strøm enn det et sommerstille Norge kan ta unna. Nå eksporteres det derfor kraft for alt remmer og tøy kan holde.

– Nå må vi eksportere det vi kan på grunn av lite aktivitet her hjemme. Totalt 20 prosent av det vi produserer eksporteres ut, sier Kyllingstad.

Braskereidfoss Kraftverk

Kaskader av vann fra ei uvanlig sommerstor Glomma ved kraftverket på Braskereidfoss.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Hun forklarer at strømprisen dermed kan vil bli noe høyere fra og med august, når aktiviteten på strømnettene rundt omkring tas opp igjen etter ferien.

– Sånn som markedet priser August/September vil spotprisen ligge på en rundt 25 til 30 øre per kilowatt time. Men det er fremdeles veldig lavt i forhold til prisene vi har sett i tidligere år, understreker Kyllingstad.

Lover fulle magasiner til høsten

Og markedsdirektøren i Eidsiva Energi sier hun forventer at prisene vil fortsette å holde seg lave.

– Slik det ser ut i Norden i dag, så ligger fyllingsskjemaene på det vi vanligvis får i oktober. Men det betyr ikke at vannmagasinene vil fortsette å fylles opp utover høsten, sier Kyllingstad.

Og med alt regnet i sommer, og tilsiget framover, lover hun like fulle magasiner til høsten.

 • SE VIDEO:
En regnfull og fuktig sommer gir nå rekordlav strømpris

Kraftprodusentene produserer nå strøm for fullt.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Seksuell trakassering i innlandet

  7 prosent av kvinnelige politikere fra Hedmark sier at de er blitt utsatt for seksuell trakassering de siste tre årene, mens tallet er 5 prosent for Oppland, viser tall fra NorgesBarometeret.

  Seksuell trakassering
  Foto: Illustrasjonsfoto: Birte Njøsen Horne / NRK
 • NSB-kritikk på grunn av fulle tog

  Passasjerer kritiserer NSB etter at 1507-toget Lillehammer-Oslo var stappfullt fordi fem av ti vogner måtte settes inn på en annen strekning med driftsproblemer. Pressetalsperson Åge-Christoffer Lundeby i NSB erkjenner at de burde satt inn busser.

 • Fire domfelt etter tjuveri i Skåbu

  Tre av de fire rumenerne som ble pågrepet med tjuvgods i Skåbu i november, er dømt til fengsel i ti måneder. Den siste og yngste av dem idømmes ni måneders fengsel. Det skriver Dølen(abonnement). Alle fire får 50 dager i varetekt trukket fra dommen.