NRK Meny
Normal

Reiser ikke hjem fra Tunisia

– Vi har ikke sovet så veldig godt i natt, men nå prøver vi å kose oss de siste dagene. Familiene fra Heradsbygd i Elverum, og de andre på hotellet deres, passes på av væpnede vakter på stranda i dag.

Familie fra Heradsbygd i Tunisia

Ungdommene fra Heradsbygd i Elverum koser seg som best de kan på stranda dagen etter terrorangrepet.

Foto: Privat

I går gikk terrorister til angrep på et hotell i Sousse i Tunisia og drepte 37 turister. Fire kilometer unna er familiene fra Heradsbygd i Elverum på ferie.

De fikk beskjed om å komme seg vekk fra stranda og holde seg inne på hotellområdet. Natta har vært urolig.

– Det tok veldig lang tid før vi sovnet og vi har sovet litt urolig, alle sammen, sier Gry Hjorth

Vakter på stranda

I dag er de tilbake på stranda, men stemningen er litt nervøs og trykket. Bevæpnede vakter patruljerer mellom solsengene og de ansatte på hotellet er fortvilet.

– Nå er det tre politimenn her, en med gevær. Og så er det en vakt fra hotellet som går att og fram med en walkie-talkie, forteller Gry Hjorth fra stranda. Og så er det politibåter på vannet.

Hun sier at de har det ganske bra, men at det som har skjedd ligger i bakhodet og at de har snakket veldig mye om det.

Familier fra Heradsbygda i Tunisia

Her er alle samlet. Gry Hjort, Atle Nordhagen, Elin Hasleengen, Kristian Hasleengen, Henrik Hasleengen, Trine Gropen, Rune Gropen, Vemund Gropen, Vinny Floden, Hilde Floden, Marius Floden og Malen Floden.

Foto: Privat

De har også fått beskjed om å fortsette å holde seg på hotellområdet.

– De anbefaler oss å ikke gå utenfor, og det har vi heller ikke tenkt å gjøre. Vi er enige om å droppe de utfluktene vi hadde planlagt, forteller Gry.

Lokalbefolkningen fortviler

Folk fra reiseselskapet Detur har vært på stranda og snakket med dem. Både de og de andre som jobber på hotellet er helt fortvilet, sier Gry.

– De tar det helt forferdelig her. De griner og vi har grini med dem. De kommer hit og spør hvordan vi har det, men de mister jo næringa si og inntekta si, sier Gry Hjorth.

I dag skulle det kommet 54 nye nordmenn til hotellet og flere fra andre land, men de kommer ikke. Og Detur har avlyst alle reiser til Tunisia for resten av sesongen.

Hotellområde i Tunisia

Bassengområdet på hotellet som familiene fra Heradsbygd i Elverum ferierer på. De ansatte fortviler, for etter terrorangrepet kommer det ingen nye turister hit.

Foto: Privat

Gry Hjorth sier de alle synes det er forferdelig at dette har skjedd. Hun synes det er et flott feriested og at lokalbefolkningen og de ansatte er fantastiske, koselige og gjestfrie.

– Det er kjempefine folk, sier hun.

Reiser ikke hjem

Turistene som bor på hotellet som ble hardest rammet av terrorangrepet vil bare hjem. Der skysses de nå i busslaster vekk fra området.

Men Gry Hjorth og reisefølget hennes har bestemt seg for å bli til mandag, som planlagt.

– Vi har tenkt på det, men vi har blitt enige med reiseselskapet om at vi blir til mandag. Det føler vi egentlig er helt greit. Hvis vi skulle reise i dag blir det bare kaos og køer og venting, sier hun.