NRK Meny
Normal

«Reisen til Julestjernen» stoppet - hadde ikke spurt om lov til å bruke navnet

Musikk i Hedmark måtte avlyse sin juleturne etter bare to forestillinger. Årsaken var at de ikke hadde spurt rettighetshaveren om lov til å bruke navnet.

"Reisen til julestjernen" stoppet

Disse fire musikerne Berit Cardas, Vebjørn Anvik, Ellen Margrete Flesjø og Tanja Leine fra Musikk i Hedmark fikk avlyst juleturneen Reisen til Julestjernen etter bare to forestillinger.

Foto: Ann Avranden, Tweeddesign

Da Regine D. Brandt Quenild, forvalter av rettighetene til «Reisen fra Julestjernen» fikk nyss om turneen i Hedmark satte hun foten ned. Hun er barnebarnet til Sverre Brandt som skrev det opprinnelige teaterstykket i 1924. Johan Halvorsen komponerte musikken.

– De hadde ikke spurt om lov og det trodde jeg at en profesjonell organisasjon som Musikk i Hedmark visste, sier Brandt Quenild.

Hvert år går godkjenner hun en rekke sceneversjoner av stykket. Hun tillater mindre endringer så lenge det ikke strider mot stykkets ide, men bruk av selve navnet er ifølge Quenild ikke tillatt.

Turnen skulle vært spilt på åtte scener i Hedmark før jul. Nå ble det bare Tylldalen samfunnshus i Tynset og Storstua på Koppang i Stor-Elvdal som fikk glede av stykket.

– Beklager at vi ikke spurte

– Jeg beklager virkelig at vi ikke tok telefonen til Brandt Quenild i forkant, sier daglig leder i Musikk i Hedmark, Torbjørn Bekkevold.

Han synes det er synd at turnen nå avlyses.

– Tror du stykket deres hadde blitt godkjent av rettighetshaver?

– Jeg er nok i sterk tvil om det. I så fall måtte det nok skrives om. Bakgrunnen vår var å hedre komponisten Johan Halvorsen som fyller 150 år i år. Noe av historien fra «Reisen til Julestjernen» har vi brukt, pluss sangene, men vi har også tatt med komposisjoner Halvorsen skrev i andre anledninger, sier Bækkevold.

Tapte 200 000 kroner

Stiftelsen Musikk i Hedmark eies av fylkeskommunen og kommunene i Hedmark pluss Hedmark og Oppland Musikkråd.

Det at seks av åtte forstillinger ble avlyst fører til et tap for rundt 200 000 kroner for stiftelsen, opplyser Torbjørn Bækkevold.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Brann i Gjøvik

    Alle kom seg ut da det brøt ut brann i en bolig i Nerby Terrasse i Gjøvik klokka 00.40 i natt. Brannårsaken var trolig varmgang i en avfukter, melder politiet.

  • Får 30.000 for å pendle

    Ansatte i fylkeskommunen som må pendle når Hedmark og Oppland slås sammen skal få mellom 20.000 og 30.000 kroner i kompensasjon i året, samt inntil en times reise hver dag inkludert i arbeidstiden. Det skriver Østlendigen.