Regjeringen vil satse på videreutdanning, men Elverum sier nei

Regjeringen satser som aldri før på videreutdanning av lærere, men i Elverum, som styres av Høyre, har ikke kommunen råd til å sette lærerne på skolebenken.

Illustrasjonsfoto av klasserom

Kommunen dekker i dag 40 prosent av utgiftene til videreutdanning for lærere, mens Staten dekker de resterende 60 prosentene. Skolesjefen i Elverum frykter forskjeller mellom fattige og rike kommuner.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Regjeringen tilbyr nå 5.000 studieplasser til lærere som vil friske opp kunnskapen eller lære noe nytt. Nesten 8.400 lærere har i år søkt om videreutdanning. Det er ny rekord, og en økning på over 1.000 sammenlignet med i fjor, viser tall fra Utdanningsdirektoratet.

Kommunene som bestemmer

I Elverum derimot fikk alle skolene en e-post fra skolesjefen før helga, der står det at kommunen ikke har råd til å betale etter- og videreutdanning for lærerne neste skoleår.

Årsaken er at kommunen må dekke inn fjorårets millionunderskudd.

– Vi vil gjerne tilby etter- og videreutdanning, men nå må vi sette tæring etter næring, og kan ikke tilby det nå, sier skolesjef Tord Arnesen.

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) oppfordrer til etterutdanning av lærere.

Foto: Emrah Senel / NRK

Kunnskapsministeren mener at kommuner og fylkeskommuner må si ja.

– Nå er det opp til kommunene å sørge for at lærerne får et kompetanseløft, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Hans oppfordring er at det nå tenkes systematisk og grundig lokalt om hvordan hver enkelt kommune skal bruke videreutdanningen for å styrke sin skole.

– Målet er at alle barn får en enda bedre skole enn i dag.

Høyres ordfører i Elverum, Erik Hanstad, kaller situasjonen beklagelig, men ser ingen annen løsning på de økonomiske utfordringene enn å kutte etterutdanningstilbudet til lærerne som ett av flere tiltak.

Går utover rekrutteringen

Rektor ved Elverum ungdomsskole Stine Grønvold mener det vil gå utover rekrutteringa av lærere til kommunen dersom det ikke satses på etter- og videreutdanning.

Stine Grønvold, rektor på Elverum ungdomskole

Rektor ved Elverum ungdomsskole Stine Grønvold håper det kun er i år at lærerne i Elverum ikke får utdannet seg. – Hvis dette vedvarer vil elevene lide, sier hun.

Foto: Anne Næsheim / NRK

– Håper dette er noe kommunen sier nei til bare i år, og at det på sikt vil være en satsing på etter- og videreutdanning for lærere i kommunen. For over tid vil dette gå utover elevene, sier Grønvold.

Ved å si nei til etter- og videreutdanning anslår skolesjefen at kommunen vil spare mellom 500.000 og 600.000 kroner i 2015.

Kommunen dekker i dag 40 prosent av utgiftene, mens Staten dekker de resterende 60 prosentene.

Skolesjefen frykter en slik fordeling fører til store forskjeller fra kommune til kommune, mellom de som har råd og de som ikke har råd.

Han mener at hvis regjeringen skal lykkes med ønsket om å heve kompetansen blant læreren bør staten ta hele regningen.

Skolesjef i Elverum, Tord Arnesen (t.v) og ordfører Erik Hanstad.

Elverum kommune sier nei til videre- og etterutdanning for lærere. – Årsaken er fjorårets millionunderskudd, sier skolesjef i Elverum, Tord Arnesen og ordfører Erik Hanstad.

Foto: Anne Næsheim / NRK