NRK Meny
Normal

Regjeringen sier ja til å skyte 42 ulver

Miljøministeren Vidar Helgesen åpner for å felle 26 ulver utenfor ulvesona og 16 innenfor. Etter at domstolen stoppet jakta i november har Helgesen gjort et nytt vedtak.

Vidar Helgesen

Miljøminister Vidar Helgesen sier ja til å felle i alt 42 ulver i vinter.

Foto: NRK

Lisensjakta på ulv utenfor ulvesona i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold ble stoppet da Verdens Naturfond (WWF) saksøkte Staten og fikk medhold i Oslo tingrett den 21. november.

Da var det allerede skutt fem ulver av kvota på 12 i denne regionen. (Jakta ble ikke stoppet for de 14 øvrige ulvene utenfor sona som holder til i andre regioner).

Endret ordlyden i felllingsvedtaket

I etterkant har departementet vurdert om de skal anke dommen eller fatte et nytt vedtak.

– Vi har bestemt oss for å ikke anke. Vi har fattet nytt vedtak om å felle inntil 12 ulver utenfor ulvesona i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold. Vi utbedrer de manglene tingretten har påpekt, sier Vidar Helgesen.

Tingretten påpekte at regjeringens fellingsvedtak viste til Stortingets bestandsmål og ikke i tilstrekkelig grad til naturmangfoldsloven og retten forholder seg ikke til stortingsvedtak, men til loven.

Det nye vedtaket som miljødepartementet har gjort nå, åpner for at jakta kan settes i gang igjen. Men Helgesen har bestemt at det ikke kan skje før 21. desember.

– Vi har blitt anbefalt av vår advokat å gi domstolen litt tid til eventuelt å vurdere spørsmålet på nytt, sier Vidar Helgesen.

Får ikke skyte Slettåsflokken

På pressekonferansen i dag kom miljøminister Helgesen også med sin avgjørelse for jakta innenfor ulvesona i Hedmark.

– Det gis tillatelse til lisensfelling på inntil 16 ulver i Osdalsreviret og Julussaflokken. Vi har vurdert vilkårene for bestandens overlevelse, og mener det er forsvarlig, sier Vidar Helgesen.

Det gis ikke tillatelse til å ta ut Slettåsflokken.

Rovviltnemdene ville ta ut Slettåsflokken også, i alt 24 ulver innenfor sona, men Helgesen gir altså bare tillatelse til å ta ut 16. Jakta innenfor ulvesona skal starte 1. januar.

Naturvernforbundet raser

Naturvernforbundet avgjørelsen om å ta ut i alt 42 ulver er uansvarlig.

– Å skyte tre firedeler av Norges ulvebestand er ingen måte å forvalte en kritisk truet art på. Skal vi ha en levedyktig ulvebestand, kan vi ikke skyte så mange som 42 ulver, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Kinesisk snøkunst til Beitostølen

    Neste veke kjem ei gruppe med kinesiske snøskulptørar til Beitostølen for å starte arbeidet med eit stort kunstverk i snø, melder OA. I alpinbakken har dei nå laga ein snøhaug på tusen kubikk som dei langreiste kunstnarane skal få boltre seg i. Kunstverket er ein del av avtala som Beitostølen resort har inngått med millionbyen Harbin i Kina.

  • Bil velta mellom Moelv og Brøttum

    Ein bil ligg på sida etter ei utforkøyring på fylkesveg 213 mellom Moelv og Brøttum, like ved Ulvenkrysset, skriv Ringsaker blad. Bilen har treft brøytekanten før han velta inn i vegbana. Politiet var på staden rundt klokka 17 i ettermiddag. Dei har så langt ikkje sett noko til føraren av bilen. Trafikken blir dirigert manuelt forbi staden.

  • Stort underslag for retten

    Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.