NRK Meny
Normal

Regjeringen sier ja til å skyte 42 ulver

Miljøministeren Vidar Helgesen åpner for å felle 26 ulver utenfor ulvesona og 16 innenfor. Etter at domstolen stoppet jakta i november har Helgesen gjort et nytt vedtak.

Vidar Helgesen

Miljøminister Vidar Helgesen sier ja til å felle i alt 42 ulver i vinter.

Foto: NRK

Lisensjakta på ulv utenfor ulvesona i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold ble stoppet da Verdens Naturfond (WWF) saksøkte Staten og fikk medhold i Oslo tingrett den 21. november.

Da var det allerede skutt fem ulver av kvota på 12 i denne regionen. (Jakta ble ikke stoppet for de 14 øvrige ulvene utenfor sona som holder til i andre regioner).

Endret ordlyden i felllingsvedtaket

I etterkant har departementet vurdert om de skal anke dommen eller fatte et nytt vedtak.

– Vi har bestemt oss for å ikke anke. Vi har fattet nytt vedtak om å felle inntil 12 ulver utenfor ulvesona i Hedmark, Oslo, Akershus og Østfold. Vi utbedrer de manglene tingretten har påpekt, sier Vidar Helgesen.

Tingretten påpekte at regjeringens fellingsvedtak viste til Stortingets bestandsmål og ikke i tilstrekkelig grad til naturmangfoldsloven og retten forholder seg ikke til stortingsvedtak, men til loven.

Det nye vedtaket som miljødepartementet har gjort nå, åpner for at jakta kan settes i gang igjen. Men Helgesen har bestemt at det ikke kan skje før 21. desember.

– Vi har blitt anbefalt av vår advokat å gi domstolen litt tid til eventuelt å vurdere spørsmålet på nytt, sier Vidar Helgesen.

Får ikke skyte Slettåsflokken

På pressekonferansen i dag kom miljøminister Helgesen også med sin avgjørelse for jakta innenfor ulvesona i Hedmark.

– Det gis tillatelse til lisensfelling på inntil 16 ulver i Osdalsreviret og Julussaflokken. Vi har vurdert vilkårene for bestandens overlevelse, og mener det er forsvarlig, sier Vidar Helgesen.

Det gis ikke tillatelse til å ta ut Slettåsflokken.

Rovviltnemdene ville ta ut Slettåsflokken også, i alt 24 ulver innenfor sona, men Helgesen gir altså bare tillatelse til å ta ut 16. Jakta innenfor ulvesona skal starte 1. januar.

Naturvernforbundet raser

Naturvernforbundet avgjørelsen om å ta ut i alt 42 ulver er uansvarlig.

– Å skyte tre firedeler av Norges ulvebestand er ingen måte å forvalte en kritisk truet art på. Skal vi ha en levedyktig ulvebestand, kan vi ikke skyte så mange som 42 ulver, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar håndball

  Storhamar håndball har signert juniorlandslagsspiller Guro Nestaker fra Oppsal. Det skriver klubben i en pressemelding. 19 år gamle Nestaker er opprinnelig fra Gjøvik. Venstrebacken har skåret 178 mål på 52 kamper for juniorlandslaget.

 • Lastebil veltet på Dokka

  En lastebil har veltet over på siden på fylkesvei 33 ved Nordsinni på Dokka. Ingen skal være skadet. Politiet melder på Twitter at det er glatt på stedet. Bergingsbil er på vei og trafikken blir dirigert manuelt.

 • Rekordvern av skog

  Regjeringen har i dag vernet en rekke skogområder i Hedmark og Oppland. Skogområdene ligger i kommunene Sør-Odal, Stor-Elvdal og Åsnes i Hedmark, og kommunene Sel, Nord-Fron, Gjøvik, Nordre Land, Østre Toten, Etnedal, Nord-Aurdal, Gran og Lunner i Oppland. Totalt ble 49 nye skogområder i ti fylker vernet i dag.

  Gammel granskog i Engerdal
  Foto: OLE MARTIN SPONBERG / NRK