NRK Meny
Normal

Redningsmannskapene nærmer seg

Dårlig vær, svært mye løssnø og stor skredfare skaper problemer for redningsaksjonen på Grotli. 13 nederlendere på truger har sendt ut flere nødmeldinger.

ulykke, Grotli

REDNINGSAKSJON PÅGÅR: Det skal være ti snøskuterpatruljer fra Røde Kors, seks hunder fra Norske redningshunder og to skredeksperter med i redningsaksjonen. En gruppe nederlendere på truger er i nød.

I et område med inntil en meter og 20 centimeter løs snø, forsøker snøskuter- patruljer å komme seg inn til en gruppe med 13 nederlendere som har sendt flere nødmeldinger fredag morgen og formiddag.

– Det er svært utfordrende, sier operasjonsleder Atle B. von Obstfelder.

Klokka 14 melder politiet at snøskuterpatruljen har klart å komme seg inn i området og er omtrent 1,5 kilometer fra der nødmeldingen ble utløst.

– Så mye snø som det er må de bruke tid så de ikke setter seg fast, sier von Obstfelder.

Han sier de tar nødmeldingene på stort alvor og tar høyde for det meste.

Hovedredningssentralen fikk en nødmelding via satellitt klokka 8 i dag tidlig og klokka 10 skal følget ha sendt en ny nødmelding. Meldingen kom på satellitt fra et fjellområde i Skjåk i Gudbrandsdalen, like ved grensa mellom Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane og Oppland.

Redningsaksjon Grotli

REDNINGSAKSJON PÅGÅR: Det skal være ti snøskuterpatruljer fra Røde Kors, seks hunder fra Norske redningshunder og to skredeksperter med i redningsaksjonen. En gruppe nederlendere på truger er i nød.

Foto: Are Bergheim

Får ikke kontakt

Politiet har forsøkt å få kontakt med de 13 nederlenderne, men det er ingen mobildekning i området. De vet derfor ikke mye om hvilken situasjon de er i.

– Vi vet ikke om noen er skadet, sier operasjonsleder Atle B. von Obstfelder i Innlandet politidistrikt.

Gruppen fra Nederland er i aldersgruppen 25 til 40 år, og er på ferie i Norge, hvor de har Politiet vet ikke hvor fjellvante de er.

Turfølget skal ha gått på truger, de skal ha vært på tur i området siden søndag og skal ha vært innom flere DNT-hytter.

Det skal være en hytte i nærheten av der nødsignalene kom fra, Rauhytta, men politiet vet ikke om de kan ha klart å komme seg inn der.

Laster Twitter-innhold

Vanskelig redningsaksjon

Det har snødd mye i natt og i dag, og sammen med sterk vind skaper det problemer for redningsaksjonen.

– En skuterpatrulje måtte snu etter kort tid, forteller operasjonsleder von Obstfelder.

Forsøk på å nå området med helikopter har blitt avsluttet på grunn av vind.

Politiet skal få tråkkemaskin og bandvogn fra heimevernsskolen på Dombås på grunn av de utfordrende snøforholdene

Skredfaren skal være stor, og han sier de må ta hensyn til dette under leteaksjonen.

Svært mye snø

At forholdene er veldig spesielle, bekreftes av lokalkjente.

– Det har snødd siden mandag og det er veldig løst å gå. Om du går på ski, går på truger eller kjører skuter, er det ikke enkelt å ta seg fram, sier hotellvert på Grotli, Are Bergheim.

Det skal være ti snøskuterpatruljer fra Røde Kors, seks hunder fra Norske redningshunder og to skredeksperter med i redningsaksjonen.

Reisefølget har lagt ut bilde fra turen på Instagram:

Laster Instagram-innhold

Redningsaksjonen er toppsak i de fleste nederlandske medier i dag.

Avisa De Telegraaf melder at den nederlandske ambassaden i Oslo har kontakt med norske myndigheter om saken.

Ifølge tv-kanalen NOS var gruppa på en tur arrangert av den nederlandske friluftslivsforeningen NIVON.

Laster Twitter-innhold

Saken oppdateres.

Laster kart, vennligst vent...

I HØYFJELLET: Nederlenderne skal oppholde seg ved Grønvatnet i høyfjellet i Skjåk kommune i Oppland, like ved grensa til Møre og Romsdal.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar håndball

  Storhamar håndball har signert juniorlandslagsspiller Guro Nestaker fra Oppsal. Det skriver klubben i en pressemelding. 19 år gamle Nestaker er opprinnelig fra Gjøvik. Venstrebacken har skåret 178 mål på 52 kamper for juniorlandslaget.

 • Lastebil veltet på Dokka

  En lastebil har veltet over på siden på fylkesvei 33 ved Nordsinni på Dokka. Ingen skal være skadet. Politiet melder på Twitter at det er glatt på stedet. Bergingsbil er på vei og trafikken blir dirigert manuelt.

 • Rekordvern av skog

  Regjeringen har i dag vernet en rekke skogområder i Hedmark og Oppland. Skogområdene ligger i kommunene Sør-Odal, Stor-Elvdal og Åsnes i Hedmark, og kommunene Sel, Nord-Fron, Gjøvik, Nordre Land, Østre Toten, Etnedal, Nord-Aurdal, Gran og Lunner i Oppland. Totalt ble 49 nye skogområder i ti fylker vernet i dag.

  Gammel granskog i Engerdal
  Foto: OLE MARTIN SPONBERG / NRK