NRK Meny
Normal

– Da kona gikk fortsatte den unormale blikkontakten

En venninne av den fornærmede ungjenta i Øygard-saken reagerte på «unormal blikkontakt» mellom tiltalte og jenta, og at Øygard kalte henne for «jenta mi».

Rune Øygard (Ap)

Overgrepstiltalte Rune Øygard har vært ordfører for Arbeiderpartiet i Vågå kommune siden 1995.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Jeg reagerte på at han kalte henne «jenta mi», ut i fra at jeg er i ungjente selv. Det ble sagt da vi var på setra til Øygard, og jeg hørte at han sa det til jenta, forteller vitnet, som har vært venninne med den fornærmede 16-åringen i 5-6 år.

Hvorfor reagerte du på det? spør aktor Thorbjørn Klundseter.

– Det var ikke bare en gang. Jeg er ikke så mye eldre selv, og jeg reagerte på tonefallet det ble sagt med. Det ble liksom lagt trykk på «jenta mi».

Ifølge vitnet ble fornærmede utilpass når dette kallenavnet ble brukt.

– Hun spente kroppen sin fryktelig og knyttet hendene, forteller vitnet.

– Det var mye blikkontakt mellom dem

Det var sommeren 2009 at vitnet var med fornærmede og overnattet to netter på tiltaltes seter i Finndalen. Rune Øygard og kona hans var også der sammen med jentene. Vitnet sier hun la også merke til intens blikkontakt mellom Vågå-ordføreren og venninnen sin.

– Det var mye blikkontakt mellom dem, hvis jeg så på en av dem ble denne avbrutt, da så jenta ned. Blikkontakten mellom dem var fast, og det virket som de hadde vanskelig for å løsrive seg. Det ble også stille hvis blikkontakten ble avbrutt.

– Da Reidun (kona til tiltalte; journ.merk.) var der var det normalt, men da hun gikk ble det den unormale blikkontakten igjen.

De var på setra i tre dager, og lå der i to netter. På disse dagene økte kontakten mellom jenta og Rune, de snakket sammen flere ganger om dagen, forteller vitnet.

Venninnen reagerte på at det stadig pep inn tekstmeldinger på telefonen til fornærmede . Hun hadde både kontakt med Øygard og en annen gutt på den tiden, forteller vitnet.

«Jenta ble litt redd da meldingene kom, men fortalte ikke meg om forholdet til Rune», fortalte vitnet i politiavhør i fjor høst.

– Jenta ble helt stille da hun fikk en melding, og jeg begynte å lure, sier hun i retten torsdag.

Reporter Alexander Nordby rapporterer fra Sør-Gudbrandsdal tingrett om rettssaken mot Rune Øygard.

Alexander Nordby rapporterer fra rettssaken.

Reagerte også på dusj-melding

I likhet med veninnen som vitnet onsdag, trekker vitnet frem en melding fra Øygard til fornærmede som hun reagerte spesielt på.

– Det var om han kunne komme og tørke henne etter at hun hadde dusja. Dette reagerte både jeg og NN på. Vi var jo såpass gamle at vi kunne dusje og tørke oss selv, sier hun.

Aktor avbryter vitnet stadig vekk med at det kommer fram ting som hun ikke sa i politiavhør. Også Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen påpeker at hun aldri har nevnt denne meldingen før, og vil tydelig få frem at dette svekker vitnemålet.

Vitnet ble til tider sterkt presset av Larsen på dette punktet. Hun kjørte vitnet hardt på om dette ikke var noe hun hadde fått fortalt fra fornærmede eller andre.

Vitneboks

Rettssaken mot Øygard går over fire uker i Sør-Gudbrandsdal tingrett i Lillehammer. Tingretten i Vågå ble vurdert som inhabil i saken.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Vitnet holdt likevel fast ved sin forklaring.

– Jeg har pratet mye med faren min i ettertid, og da husker jeg bedre slike ting som var på kanten, svarer jenta som var den første til å forklare seg for retten torsdag.

Etter at vitnet hadde avgitt sin forklaring og forlatt salen, bad den tiltalte 53-åringen om å få lov til å kommentere vitnemålet.

– Det fins ikke mobilsamband på setra. Man må gå relativt langt og opp i store høyder. Det stemmer at de to kom på besøk, men da var jeg langt oppi fjellet og jobbet med en ku som hadde skadd en fot på 1300 meters høyde. Jeg var ikke så lenge sammen med dem som de to-tre timene som det ble referert til, sier han.

– Vanskelig å være venn av fornærmede nå

NRK har tidligere snakket med en av veninnene til den fornærmede. Den unge jenta fortalte da at hun følte seg utfrosset på skolen fordi hun hadde tatt parti i saken.

Jenta opplever at det er lite støtte å få fra skolen, og påpeker at avdelingslederen der er en nær venn av fornærmede.

Også venninnen som var først til å vitne torsdag, sier at Øygard-saken har blitt et tabubelagt tema som lærerne på skolen unngår, selv om dette er noe som opptar elevene veldig.

– Lærerne er flinke til å unngå temaet, særlig hvis de har noen som er innblandet på en eller annen måte. Men det prates om hele tida, også blant de unge. Ryktene går, og folk gjør seg opp sine meninger, og de utvikler seg, forklarer vitnet.

Senere på dagen skal etter planen seks andre vitner forklare seg: tre andre fra fornærmedes vennekrets, resepsjonssjefen på Bondeheimen hotell i Oslo, konsernsjefen i Color Line og avdelingslederen på den videregående skolen som fornærmede er elev ved.

I går var det tiltaltes svigerinne, fornærmedes veninne og nabo, rådmannen i Vågå, rådmannens kone og en person som var lærer for fornærmede på barneskolen.