NRK Meny
Normal

Kritiserer stortingspresidenten etter ulvedemo

Venstres Abid Raja er kritisk til at stortingspresident Olemic Thommessen var til stede under ulvedemonstrasjonen i Oslo tidligere i uka.

Ulvedemo

PÅ ULVEDEMONSTRASJON: Stortingspresident Olemic Thommessen (t.v.) og Knut Arne Gjems, leder i Norges Jeger- og Fiskerforbund i Hedmark, under en protestaksjon mot regjeringens ulvevedtak.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Olemic Thommessen er valgt inn på Stortinget for Oppland Høyre, men ble etter valget i 2013 utnevnt til stortingspresident.

Abid Raja

REAGERER: Abid Raja (V) reagerer på at stortingspresidenten var til stede under demonstrasjonen.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Denne uka deltok han i den store demonstrasjonen i Oslo mot miljøminister Vidar Helgesens vedtak om å si nei til lisensjakt på 32 ulver i ulvesonen.

– Det jeg imidlertid finner problematisk, er at stortingspresidenten deltar i demonstrasjonen og demonstrerer mot lover og internasjonale avtaler som Stortinget har vedtatt og tilsluttet seg, skriver Abid Raja i et brev til stortingspresidenten fredag.

Fikk svar fra Thommessen

Raja krevdr svar på hvordan Thommessen anser at han oppfyller sin rolle som den øverste tillitsvalgte for alle stortingsrepresentantene når han samtidig demonstrerer mot lovlig fattede vedtak.

– Det er min klare forståelse at hans rolle som stortingspresident er å ivareta Stortinget som institusjon og forsvare de vedtak Stortinget har fattet på vegne av sine medrepresentanter, skriver Venstre-toppen.

Svar fikk han allerede senere fredag.

– At jeg står opp for et flertallsvedtak i Stortinget, har en politisk oppfatning og overlater lovtolkningen til domstolene mener jeg altså er greit, og det forbauser meg litt at Venstre mener noe annet, skriver Olemic Thommessen.

Thommesen understreker at det ikke er slik at han som stortingspresident ikke kan drive politikk.

– Ulvesaken er en svært viktig sak for befolkningen i Oppland, og det er en selvfølge at jeg må ha et standpunkt her, sier han.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Stjal teleskoper for 100 000 kroner

  Det er stjålet teleskoper ved Solobservatoriet i Lunner for 100 000 kroner, melder avisa Hadeland. Innbruddet skjedde natt til onsdag. Ledelsen ved observatoriet ber folk om å være oppmerksomme på eventuelt salg av slikt utstyr på Facebook.

  Solobservatoriet i Lunner.
  Foto: Knut Jørgen Røed Ødegård
 • Hardest rammet av naturskader

  Hedmark og Oppland ble sammen med Vestlandet og Sørlandet hardest rammet av naturskader i 2017. Det viser tall fra Landbruksdirektoratet, som har ansvaret for statlig utbetaling av naturskader. 20 millioner gikk til flom- og skredskader i Innlandet.

 • Vil si ja til Jevnaker og Lunner

  Jevnaker og Lunner er velkomne som medlemmer av den kommende Viken fylkeskommune. Det sier de tre fylkesordførerne i Østfold, Buskerud og Akershus, som etter hvert blir Viken fylkeskommune. Det er Stortinget som tar den endelige avgjørelsen.