NRK Meny
Normal

Frykter OL-historien vil drukne i gamle hus

Idrettsfolk reagerer på at OL-museet skal flyttes til Maihaugen. Styreleder og tidligere skøytekonge Sten Stensen er bekymret for at idretts-Norges største øyeblikk vil forsvinne blant gamle hus og gjenstander.

Sten Stensen, Bislett 1972

IDRETTSHISTORIE: Tidligere OL-vinner Sten Stensen reagerer kraftig på at Norges Olympiske Museum skal flyttes. Her er den gamle stormesteren i aksjon på Bislett i 1972.

Foto: Ivar Aaserud / NTB scanpix

Norges Olympiske Museum på Lillehammer forteller historien om alle olympiske leker i moderne tid, og er det eneste av sitt slag i Nord-Europa. Museet åpnet i 1997 i Håkons hall, ishockeyhallen fra OL i 1994.

Forrige uke besluttet styret i Lillehammer museum å flytte museet til det kulturhistoriske museet på Maihaugen, noen kilometer unna. Et modernisert museum skal åpne i nye lokaler høsten 2015.

Håkons hall og hus på Maihaugen

OL-HISTORIE: Norges Olympiske Museum ligger i dag i Håkons Hall i Lillehammer. Nå får museet nye lokaler på Maihaugen, mest kjent for sine tømmerhus fra Gudbrandsdalen.

Foto: NRK/Montasje

Bekymret for idrettshistorien

Sten Stensen mener flyttingen vil ende i en kulturkollisjon der idretts-Norges største øyeblikk og personligheter vil forsvinne blant gamle hus og andre gjenstander på Maihaugen.

– Maihaugen er gammel byggekultur og gamle byggskikker. Vårt museum er det eneste nasjonale idrettsmuseet, og det har en helt annen kultur enn det som er på Maihaugen. Og da mener jeg det blir en kulturkollisjon, sier Stensen.

Stensen er styreleder i Norges olympiske samlinger, som eier samlingen i museet. Han føler de er overkjørt av Lillehammer museum og er ikke i tvil om at museet bør forbli i Håkons hall, midt i Olympiaparken.

– Håkons hall er et monumentalt bygg, et olympisk anlegg og navet i idrettsbevegelsen som er på Lillehammer. Maihaugen blir ei bakevje, sier Stensen.

Beslutningen står fast

Stensen sier han kommer til å fortsette å jobbe for at museet blir i Håkons hall. Men styret i Lillehammer museum åpner ikke for omkamp etter styrevedtaket sist torsdag.

– Vi har tatt vår beslutning. Denne saken har versert helt siden vi for to år siden konkluderte med at tida har gått fra OL-museet slik det er nå og at vi måtte gjøre noe drastisk, sier styreleder Trygve G. Nordby.

Nordby har ingen forståelse for Sten Stensens bekymring for kulturkollisjon.

– Det er ikke uvanlig at ulike typer samlinger og museet har felles inngang, slik som i dette tilfellet.

Tidligere direktør er kritisk

NRK har vært i kontakt med tidligere direktør for OL-museet, Åge Dalby. Han ledet museet fra 2002 til 2011, og vil helst ikke si noe om denne saken. Det eneste vi får sitere Dalby på, er at han synes en flytting fra Håkons Hall til Maihaugen vil være "tragisk for Norges Olympiske Museum".

– Det er leit at Dalby ikke ser mulighetene vi får med flyttingen, sier Trygve G. Nordby.

Sten Stensen sier prosessen fram mot vedtaket har vært lang og heftig, og er bekymret for museets framtid.

– Vårt museum er idrettskultur og idrettshistorie. Maihaugen har en helt annen kultur. Der får vi brytninger, sier Stensen.

OL-museet åpner

ÅPNET I 1997: Kong Harald sto for åpningen av Norges Olympiske Museum 27. november 1997.

Foto: Rune Petter Ness / NTB scanpix

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Utsetter dobbeltspor i Stange

    Byggestart for dobbeltspor fra Kleverud til Sørli i Stange blir utsatt. Bane Nor har ikke har fått oppstartfinansiering via statsbudsjettet. Departementet mener det er behov for å se strekningen i sammenheng med strekningen til Åkersvika i Hamar.

  • Lettere skadd i elgpåkjørsel

    Sjåføren er lettere skadd, etter kollisjon med elg på riksveg 15 mellom Lalm og Vågå. Nødetatene er på stedet. Elgen ble avlivet av Viltnemda.