NRK Meny
Normal

Reagerer på Eidsivastøtte

Høyre reagerer sterkt på at Senterpartiet fikk 500.000 kroner fra Eidsiva Energi i valgkampen. Pengene gikk til å promotere fornybar energi.

Kraftlinjer

Eidsiva ga Senterpartiet en halv million kroner under valgkampen.

Foto: Hval, Morten / SCANPIX

– Jeg reagerte med vantro da jeg hørte om dette, sier Gunnar A. Gundersen fra Høyre.

– Senterpartiet sitter med energiministeren og når man går inn og støtter ett parti med et så stort beløp begynner man å så tvil om statsrådens habilitet.

Stortingsrepresentanten mener det har oppstått uheldige bindinger mellom kraftselskapet og Senterpartiet.

– Jeg kan ikke skjønne at et felleseid selskap i Hedmark har noe med å støtte enkeltpartier på denne måten.

- Burde støttet alle partiene

Høyre får også store gaver fra næringslivet, men Gundersen mener dette ikke er sammenlignbart.

– Eidsiva er et selskap som er eid av det offentlige i Hedmark. Derfor synes ikke jeg de skal involvere seg i partistøtte. Med mindre de hadde gått inn og støttet alle partier, som en slags demokratistøtte.

Gundersen mener denne saken også setter fokus på mistillitsforslaget mot fylkesrådet , som opposisjonen i fylkestinget i Hedmark har fremmet.

Gunnar A. Gundersen (H) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Gundersen og Slagsvold Vedum fra en tidligere debatt i NRK Hedmark og Oppland.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

– Opposisjonen holdes unna alle styringsorganer i selskaper som Eidsiva. Hadde de vært med, kunne slike saker vært unngått.

Fylkesordfører Arnfinn Nergård avviser at det er en direkte sammenheng mellom pengegaven fra Eidsiva Energi og at opposisjonen i fylkeskommunen stenges ute fra styreverv.

– Det er vanskelig å se det i sammenheng med det som Gundersen sier. Valget til Eidsiva-organene ble valgt i 2007 og disse pengene her ble bevilget i 2009, sier Nergård.

- Kraftpenger til Sp lukter svidd

Fremskrittspartiets energi- og miljøpolitiske talsmann, Kjetil Solvik-Olsen mener hele saken lukter svidd.

– Energiministeren kan ikke behandle søknader fra selskaper som har tildelt hans parti penger, sier Solvik-Olsen i en pressemelding.

Frp-politikeren tror at både Eidsiva Energi og Troms Kraft, som også ga penger til Senterpartiet under valgkampen, har forsøkt å kjøpe seg positiv oppmerksomhet fra energiministerens parti.

- Positiv med støtte

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Trygve Magnus Slagsvold Vedum avviser kritikken.

– Det er bra med et kritisk søkelys på partiene og på partifinansiering. Men vi baserer økonomien vår på medlemskontigenter og offentlig støtte, sier Slagsvold Vedum.

– At vi får støtte fra næringslivet til å støtte et enkeltprosjekt for å fremme kunnskap om alternativ energi, synes jeg er positivt.

Konsernsjef Ola Mørkved Rinnan i Eidsiva Energi sier til Dagens Næringsliv at det ikke hadde vært aktuelt å gi en generell pengestøtte til Senterpartiet, men at de ønsket at fornybar energi skulle settes på dagsordenen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Røykutvikling i Lillehammer

    En person ble sendt til helsesjekk etter røykutvikling i en bolig i Lillehammer i natt. Brannvesenet rykket ut til boligen klokka 0200, og fikk raskt kontroll på stedet. Røykutviklingen skyldtes hodetelefoner som var lagt på to kokeplater som var slått på.

  • Kinesisk snøkunst til Beitostølen

    Neste veke kjem ei gruppe med kinesiske snøskulptørar til Beitostølen for å starte arbeidet med eit stort kunstverk i snø, melder OA. I alpinbakken har dei nå laga ein snøhaug på tusen kubikk som dei langreiste kunstnarane skal få boltre seg i. Kunstverket er ein del av avtala som Beitostølen resort har inngått med millionbyen Harbin i Kina.