NRK Meny
Normal

Reagerer på Eidsivastøtte

Høyre reagerer sterkt på at Senterpartiet fikk 500.000 kroner fra Eidsiva Energi i valgkampen. Pengene gikk til å promotere fornybar energi.

Kraftlinjer

Eidsiva ga Senterpartiet en halv million kroner under valgkampen.

Foto: Hval, Morten / SCANPIX

– Jeg reagerte med vantro da jeg hørte om dette, sier Gunnar A. Gundersen fra Høyre.

– Senterpartiet sitter med energiministeren og når man går inn og støtter ett parti med et så stort beløp begynner man å så tvil om statsrådens habilitet.

Stortingsrepresentanten mener det har oppstått uheldige bindinger mellom kraftselskapet og Senterpartiet.

– Jeg kan ikke skjønne at et felleseid selskap i Hedmark har noe med å støtte enkeltpartier på denne måten.

- Burde støttet alle partiene

Høyre får også store gaver fra næringslivet, men Gundersen mener dette ikke er sammenlignbart.

– Eidsiva er et selskap som er eid av det offentlige i Hedmark. Derfor synes ikke jeg de skal involvere seg i partistøtte. Med mindre de hadde gått inn og støttet alle partier, som en slags demokratistøtte.

Gundersen mener denne saken også setter fokus på mistillitsforslaget mot fylkesrådet , som opposisjonen i fylkestinget i Hedmark har fremmet.

Gunnar A. Gundersen (H) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Gundersen og Slagsvold Vedum fra en tidligere debatt i NRK Hedmark og Oppland.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

– Opposisjonen holdes unna alle styringsorganer i selskaper som Eidsiva. Hadde de vært med, kunne slike saker vært unngått.

Fylkesordfører Arnfinn Nergård avviser at det er en direkte sammenheng mellom pengegaven fra Eidsiva Energi og at opposisjonen i fylkeskommunen stenges ute fra styreverv.

– Det er vanskelig å se det i sammenheng med det som Gundersen sier. Valget til Eidsiva-organene ble valgt i 2007 og disse pengene her ble bevilget i 2009, sier Nergård.

- Kraftpenger til Sp lukter svidd

Fremskrittspartiets energi- og miljøpolitiske talsmann, Kjetil Solvik-Olsen mener hele saken lukter svidd.

– Energiministeren kan ikke behandle søknader fra selskaper som har tildelt hans parti penger, sier Solvik-Olsen i en pressemelding.

Frp-politikeren tror at både Eidsiva Energi og Troms Kraft, som også ga penger til Senterpartiet under valgkampen, har forsøkt å kjøpe seg positiv oppmerksomhet fra energiministerens parti.

- Positiv med støtte

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Trygve Magnus Slagsvold Vedum avviser kritikken.

– Det er bra med et kritisk søkelys på partiene og på partifinansiering. Men vi baserer økonomien vår på medlemskontigenter og offentlig støtte, sier Slagsvold Vedum.

– At vi får støtte fra næringslivet til å støtte et enkeltprosjekt for å fremme kunnskap om alternativ energi, synes jeg er positivt.

Konsernsjef Ola Mørkved Rinnan i Eidsiva Energi sier til Dagens Næringsliv at det ikke hadde vært aktuelt å gi en generell pengestøtte til Senterpartiet, men at de ønsket at fornybar energi skulle settes på dagsordenen.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Topper kuldelista

  Leirflaten, Grotli og Folldal var blant de ti kaldeste stedene i Norge i natt, melder Meteorologisk institutt.

  Laster Twitter-innhold
 • Fraråder Lillehammer-riving

  Kulturvernmyndighetene i Oppland fraråder Lillehammer kommune å tillate riving av den brannskadde bygningen Storgata 81, melder GD. Trolig vil fylkeskommunen vurdere en klagesak om kommunen vil tillate riving. Kulturvernmyndighetene mener at den opprinnelige fasaden bør rekonstrueres og bygges opp igjen som den var før brannen 22. januar.

 • Kjørte på anleggsbil

  To personer ble kjørt til Hamar sjukehus etter at en personbil kjørte inn i en anleggsbil på E 6 som drev med manuell dirigering. Ulykka skjedde litt over midnatt. Det var ingen personer i den påkjørte bilen. Det er mistanke om at fører av personbilen kjørte i påvirket tilstand.