Reagerer på Eidsivastøtte

Høyre reagerer sterkt på at Senterpartiet fikk 500.000 kroner fra Eidsiva Energi i valgkampen. Pengene gikk til å promotere fornybar energi.

Kraftlinjer

Eidsiva ga Senterpartiet en halv million kroner under valgkampen.

Foto: Hval, Morten / SCANPIX

– Jeg reagerte med vantro da jeg hørte om dette, sier Gunnar A. Gundersen fra Høyre.

– Senterpartiet sitter med energiministeren og når man går inn og støtter ett parti med et så stort beløp begynner man å så tvil om statsrådens habilitet.

Stortingsrepresentanten mener det har oppstått uheldige bindinger mellom kraftselskapet og Senterpartiet.

– Jeg kan ikke skjønne at et felleseid selskap i Hedmark har noe med å støtte enkeltpartier på denne måten.

- Burde støttet alle partiene

Høyre får også store gaver fra næringslivet, men Gundersen mener dette ikke er sammenlignbart.

– Eidsiva er et selskap som er eid av det offentlige i Hedmark. Derfor synes ikke jeg de skal involvere seg i partistøtte. Med mindre de hadde gått inn og støttet alle partier, som en slags demokratistøtte.

Gundersen mener denne saken også setter fokus på mistillitsforslaget mot fylkesrådet , som opposisjonen i fylkestinget i Hedmark har fremmet.

Gunnar A. Gundersen (H) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Gundersen og Slagsvold Vedum fra en tidligere debatt i NRK Hedmark og Oppland.

Foto: Audun Kristiansen / NRK

– Opposisjonen holdes unna alle styringsorganer i selskaper som Eidsiva. Hadde de vært med, kunne slike saker vært unngått.

Fylkesordfører Arnfinn Nergård avviser at det er en direkte sammenheng mellom pengegaven fra Eidsiva Energi og at opposisjonen i fylkeskommunen stenges ute fra styreverv.

– Det er vanskelig å se det i sammenheng med det som Gundersen sier. Valget til Eidsiva-organene ble valgt i 2007 og disse pengene her ble bevilget i 2009, sier Nergård.

- Kraftpenger til Sp lukter svidd

Fremskrittspartiets energi- og miljøpolitiske talsmann, Kjetil Solvik-Olsen mener hele saken lukter svidd.

– Energiministeren kan ikke behandle søknader fra selskaper som har tildelt hans parti penger, sier Solvik-Olsen i en pressemelding.

Frp-politikeren tror at både Eidsiva Energi og Troms Kraft, som også ga penger til Senterpartiet under valgkampen, har forsøkt å kjøpe seg positiv oppmerksomhet fra energiministerens parti.

- Positiv med støtte

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Trygve Magnus Slagsvold Vedum avviser kritikken.

– Det er bra med et kritisk søkelys på partiene og på partifinansiering. Men vi baserer økonomien vår på medlemskontigenter og offentlig støtte, sier Slagsvold Vedum.

– At vi får støtte fra næringslivet til å støtte et enkeltprosjekt for å fremme kunnskap om alternativ energi, synes jeg er positivt.

Konsernsjef Ola Mørkved Rinnan i Eidsiva Energi sier til Dagens Næringsliv at det ikke hadde vært aktuelt å gi en generell pengestøtte til Senterpartiet, men at de ønsket at fornybar energi skulle settes på dagsordenen.