Hopp til innhold

Reagerer på at jordmor ikke får jobbe i Norge

Lederen i Stortingets helsekomite, Bent Høie (H), reagerer på at ei topputdanna jordmor fra USA ikke får autorisasjon i Norge.

Lederen i Stortingets helsekomite, Bernt Høie (H), reagerer på at ei topputdanna jordmor fra USA ikke får autorisasjon i Norge.

Bent Høie (H) vil se på reglene og rutinene

Emily Susan Stange

Emily Susan Stange

Foto: Anne Storaunet / NRK

I går fortalte NRK om jordmora som fikk avslag fra helsepersonellnemda etter to års saksbehandling. Emily Stange kom fra USA til Lillehammer med seks års utdanning og tolv års arbeidserfaring som sykepleier og jordmor. Likevel får hun ikke autorisasjon til å jobbe som sykepleier i Norge.

Høyre reagerer på behandlingen Emily Stange har fått.

– Spesielt når det gjelder jordmødre, som det er et stort behov for flere av, så er det rart at en ikke her benytter seg av muligheten til å bruke hennes kompetanse. Den er det veldig stort behov for, sier leder i Stortingets helsekomite, Bent Høie.

Slik regelverket er i dag er det enklere å få autorisasjon hvis en søker kommer fra EØS området.

– Høyre ønsker å forenkle regelverket slik at det blir lettere å få godkjent akseptable utdanninger fra utlandet. USA er et land som har et høyt nivå på sine utdanninger, så det burde være like enkelt å få godkjent utdanninger derfra som fra Europa, sier Høie.

Har skjerpet kravene

Gunn Rognstad

Gunn Rognstad, Høgskolen i Gjøvik

Foto: Anne Storaunet / NRK

Studiedirektøren på Høgskolen i Gjøvik har gått inn i saken til Emily og undrer seg over at autorisasjonskontoret har skjerpet kravene gjennom saksbehandlingen. Kravet har blitt endret fra en praksisperiode til minst et år studier.

– Det vi vil gjøre er å gå nøye gjennom hennes planverk og se hva vi kan tilrettelegge. I henhold til loven må hun likevel bestå 60 studiepoeng i Norge for at vi skal kunne utgi et vitnemål, sier Gunn Rognstad, Studie- og forskningsdirektør ved Høgskolen i Gjøvik.

Klager på autorisasjonskontoret

De siste fire årene har 21 amerikanskutdannede sykepleiere fått autorisasjon. Men Emily har fått avslag etter to års saksbehandling.

Bent Høie mener Statens autorisasjonskontor for helsepersonell gjør en for dårlig jobb og mener det er behov for å se på hvordan dette kontoret fungerer.

– Vi har hatt store utfordringer med dette kontoret som har ansvaret for denne type godkjenninger og det virker fortsatt som saksbehandlingen verken går raskt nok eller lik i forhold til like saker, sier han.

Statens autorisasjonskontor holder fast på at de har gjort en grundig behandling av saka til Stange.

De mener at den amerikanske utdanningen ikke er god nok for autorisasjon i Norge.


Flere saker fra Innlandet