NRK Meny
Normal

– Noen reagerer med sinne, andre med tårer

– Det er naturlige reaksjoner etter en så alvorlig hendelse, sier tillitsvalgt Anders Grønbrekk, tillitsvalgt i Jotunheimen Valdres Bilselskap etter at minnestunden for den døde bussjåføren nylig ble avsluttet.

Forteller om sterke reaksjoner

Anders Grønbekk er tillitsvalgt i Jotunheimen Valdres Bilselskap. Han forteller om sterke reaksjoner fra sjåførene som deltok på minnestunden på Fagernes i dag.

Rundt 60 sjåfører og ansatte i administrasjonen i busselskapet møtte opp på minnestunden.

Minnestunden var for de ansatte i busselskapet, og den foregår på Spikermoen på Fagernes, der de ansatte har sitt tilholdssted når de ikke kjører buss.

– Det er godt å møtes og snakke om det som har skjedd, sier Anders Grønbrekk.

Han sier at stemningen på minnestunden var trykket og spesiell. Bussjåføren hadde jobbet i selskapet i tre år.

– Folk reagerte med sinne og tårer. Men alle er innstilt på å fortsette å kjøre buss, forklarer han.

Ønsker ikke å sitte i bur

Sikkerhet for sjåførene ble diskutert på minnestunden, slik det også ble etter busskapringen for ti år siden.

– Det er ikke mye som har skjedd på den fronten. Men det er ingen som ønsker å sitte i bur i bussen, verken passasjerer eller sjåfør, sier Grønbrekk.

De ansatte spør seg om det er riktig at denne type personer reiser med vanlig buss i slike situasjoner.

Jotunheimen og Valdresruten Bilselskap er et mellomstort selskap med 120 ansatte, hvorav 90 er sjåfører. Selskapet har 80 busser.

Busselskapet åpnet sine lokaler på Fagernes mandag kveld slik at ansatte som ønsket det kunne komme dit for å få informasjon og ikke minst møte andre kolleger i sorg.

To kapringer på ti år

Det er andre gang på ti år at en bussjåfør på Valdresekspressen er knivdrept på jobb.

– Det er mange av oss som hadde lang fartstid i bransjen og mange av oss jobbet også her da dette skjedde. Det er naturlig at dette blir tema igjen nå, sier Grønbrekk.

Nøyaktig samme bussrute ble 16.02.03 rammet av en ufattelig tragedie da en mann fra Etiopia først drepte en asylsøker på asylmottaket i Røn, før han gikk på Valdresekspressen og gikk løs på sjåføren mens bussen var i fart, Dette skjedde tre kilometer vest for Fagernes.

Den gangen var bussen full, og 34 passasjerer overlevde, etter at bussjåfør Audun Bøland klarte å stanse bussen under kapringen. Han døde ikke lenge etter av skadene han var påført.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Leteaksjon i avsluttet

  Leteaksjonen på Valdresflya i Oppland er nå avsluttet. Begge personene sjekkes av helsepersonell, melder politiet.

 • Leteaksjon på Valdresflya

  En skuterpatrulje er sendt ut for å lete etter en person som har kommet bort fra turkameraten sin på Valdresflya i området. Det er dårlig vær i området og ikke mulig å fly med helikopter. Letemannskapene har hatt telefonkontakt med vedkommende.

  Laster Twitter-innhold
 • Uavgjort etter tredje periode

  Storhamar leia 2–1 over Frisk Asker til det berre var minutt att av kampen. Så utlikna Frisk Asker. Og kampen går til sudden death.