NRK Meny
Normal

Brukte 3D-skanning for å finne eksplosjonsårsak i fjøs

Rapporten fra Kripos om eksplosjonen i grisehuset på Sygard Forr i Sør-Fron er nå klar. Kripos har tatt i bruk ny teknologi i arbeidet med å finne årsaken til eksplosjonen.

NY TEKNOLOGI: 3D-scanning er brukt for å finne årsaken til eksplosjonen på Sygard Forr.

NY TEKNOLOGI: 3D-skanning er brukt for å finne årsaken til eksplosjonen på Sygard Forr.

Foto: NRK

En person omkom i eksplosjonen på garden i Sør-Fron i september i fjor. Hvorfor eksplosjonen skjedde, har så langt vært et mysterium.

Grisefjøs kollapset, Frya
Foto: Alexander Nordby

Det relativt nye grisehuset ble utsatt for svært sterke krefter da huset kollapset.

– Vi vil presentere hovedpunktene i rapporten i neste uke, sier Kjell Bakken ved Fron lensmannskontor.

Han forteller at de nå aller først vil informere eieren av garden og pårørende etter den omkomne, om hva rapporten viser.

Les også:

Har brukt ny 3D teknologi i etterforskningen

Politiet har tatt i bruk ny teknologi i forsøket på å finne årsaken til eksplosjonen, såkalt 3D-skanning.

Kripos har tatt i bruk 3D-teknologi for å finne årsaken til eksplosjonen på Sygard Forr.

3D-skanning ble nylig omtalt i populærvitenskapsprogrammet Schrødingers katt. Se teknikken presentert ved det eksplosjonsrammede fjøset i Sør-Fron i dette innslaget.

Mye av årsaken til at Kripos har benyttet 3D-teknologi er omstendighetene rundt ulykkesstedet på Sygard Forr. For etterforskerne var det for farlig å gå inn i det kollapsede bygget. For at de likevel skulle få best mulig oversikt over hvordan det så ut innvendig, ble hele fjøset digitalisert ved hjelp av kameraene som ble sendt inn i fjøset.

– Kameraene sender ut et usynlig lys, og det fører til at vi får vi et glimt herfra og et lite glimt der ifra. Det gjør at vi kan danne oss god og nøyaktig oversikt over hvordan det ser ut, sier Leif Riise, prosjektleder i Kripos.

Etterforskerne får med denne teknikken mulighet til å bevege seg rundt i et virtuelt rom.

– Vi kan for eksempel løfte av takkonstruksjonen for å komme ned på det nivået der det er interessant for teknikerne å jobbe, sier Riise.

I tillegg fører bruken av denne teknikken til at et åsted kan lagres digitalt, og dermed blir det lettere å kunne gå tilbake i en sak dersom det kommer fram nye opplysninger senere.

Se også:

Grisefjøs på Frya kollapset etter eksplosjon.

Spenning i landbruket om resultatet

Mange bygg i landbruket har samme konstruksjon som bygget som kollapset i Sør-Fron. Hvis det var gass fra møkkjelleren som var årsaken til ulykka, kan det bety at flere fjøs med gjødsellager i kjelleren under fjøset potensielt kan eksplodere.

Trond Ellingsbø

Leder Trond Ellingsbø i Oppland Bondelag er svært spent på rapporten fra Kripos.

Foto: Privat

– Det er veldig viktig at denne rapporten kommer nå, og at en kommer til bunns i dette, sier Trond Ellingsbø, leder i Oppland Bondelag.

Han peker på at det er avgjørende for landbruket å kunne forebygge og dermed unngå slike tragedier i framtida.

Eksplosjon i grisefjøs