NRK Meny
Normal

Et år etter at tre ungdommer omkom: Rånerne venter på trafikksikkerhetstiltak

ELVERUM (NRK): Et år etter at tre ungdommer omkom i ei trafikkulykke i Elverum er det ikke satt i gang tiltak for å få ungdommene til å senke farten. – Noen har fortsatt ikke lært, sier Krister, Espen og Aleksander i rånermiljøet.

Rånerne venter på trafikksikkerhetsarbeid

ER KLARE: Christer Tollefsen (tv), Alekander Eggen Rønningstad og Espen Stenseth venter fortsatt på tiltak som kan få færre til å kjøre for fort.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Rånerne som samles på parkeringsplassen ved ungdomsskolen i Elverum sentrum kjente ungdommene som omkom i trafikkulykka i Hernes 3. juli i fjor. Men noen har glemt at høy fart var en viktig årsak til utfallet av ulykka.

Dødsulykke, Hernes i Elverum

MISTA VENNER: To jenter og en gutt omkom i dødsulykka i Hernes 3. juli 2015.

Foto: Einar Langholen-Schulstad / NRK

Noen glemmer fort

Etter ulykka var det mange som snakket om at noe måtte gjøres for å få ungdommene til å kjøre saktere.

Jeg kjører ikke så fort lenger, sier Aleksander Eggen Rønningstad.

Høy fart har tidligere ført til både førerkortbeslag, og to bøter for han. Han har slått av på farten, men det gjelder ikke alle.

For noen gikk det ikke lang tid før de kjørte like fort igjen, sier Christer Tollefsen.

Under rettssaken mot 19-åringen som kjørte bilen ble det satt fokus på fart.

Men fortsatt er det ikke satt i gang tiltak.

– Beklager

Jeg er den første til å beklage at det ikke er satt i gang tiltak nå et år etter, sier politistasjonssjef i Elverum, Ove Osgjelten.

Rånere venter fortsatt på trafikksikkerhetstiltak

BEKLAGER: Politistasjonssjef Ove Osgjelten beklager at det ikke er satt i gang tiltak enda.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Han er overraska over at ulykka ikke har bidratt til at ungdommer tenker seg litt mer om før de kjører langt over fartsgrensa.

Vi vil gjerne komme i dialog med ungdommene, men det er vanskelig fordi mange av dem vil ikke snakke med politiet, sier Osgjelten.

Politiet er med i et samarbeidsprosjekt med Midt-Hedmark brann- og redningstjeneste, Trygg Trafikk og Hedmark trafikksikkerhetsutvalg om et opplegg for rånerne og motorinteresserte ungdommer i Elverum. Men foreløpig har ikke det endt i tiltak.

Vi burde ha vært i gang med det før sommerferien, men det har vi ikke fått til, sier Marit Nyhuus i Hedmark trafikksikkerhetsutvalg.

De har sendt en søknad til departementet om 100 000 kroner til trafikksikkerhetstiltak, men svaret får de ikke før til høsten.

Jeg har sendt ut en mail nå til alle våre samarbeidspartnere om at vi får lete etter penger slik at vi får satt i gang rett etter ferien, sier Nyhuus.

– Snakk med oss

Rånerne NRK møter i Elverum sentrum denne sommerkvelden er klare på hva de tror hjelper.

Et undervisningsopplegg på noen timer der ungdom får sett sterke bilder av hva som kan skje hvis man kjører for fort, sier Eggen Rønningstad.

De tror også at det opplegget kan kombineres med at de får en kjøretur på Vålerbanen mot prikkfri kjøring en perioden vil hjelpe.

Det hadde vært mulig å satt i gang noe uten midler også. De kunne komme og snakket med oss, sier Espen Stenseth.