NRK Meny
Normal

Ranere spanet på gullsmedbutikk

De to mennene som ranet gullsmedbutikken i Trysil i går ble observert i bygda allerede dagen før. Politiet har sikret seg det som kan være ransklærne.

Ransbil

DAGEN FØR: En champagnefarget Kia Carens sto parkert utenfor gullsmedbutikken i Trysil dagen før det brutale ranet i går.

Foto: Politiet

Allerede dagen før ranet ble bilen som er etterlyst fotografert utenfor en dagligvarebutikk i sentrum av Trysil.

Den butikken er ikke langt fra gullsmedbutikken der det brutale ranet ble gjennomført.

– Mest sannsynlig har mennene forberedt ranet i dagene før de slo til, sier politiadvokat Hennig Klauseie i Innlandet politidistrikt.

Bilkjenner reagerte

Det var en svært observant, og skulle det vise seg, over gjennomsnittet bilinteressert trysling som tok bildet av bilen som antagelig fraktet ranerne ut av landet på onsdag.

Tryslingen fattet mistanke da han ikke fikk registreringsnummeret på bilen til å stemme med bilmodellen, en Kia Carens.

– Mannen som tok bildet, som førte oss på sporet av ranerne, så at JD-skiltet ikke kunne være riktig siden skiltet var for gammelt i forhold til når denne bilmodellen kom i salg, sier Klauseie.

Tryslingen sjekket registreringsnummeret mot en SMS-tjeneste, og fant ut at skiltet egentlig tilhørte en Opel – ikke en Kia. Dermed varslet han politiet.

Denne typen Kia er i tillegg svært sjelden i Norge og knapt et eneste eksemplar er til salgs på finn.no.

Kvinne skadd i gullsmed-ran

BRUTALT RAN: Kvinnen som var i gullsmedbutikken under ranet fikk svært hardhendt behandling. Hun ble blant annet slått i ansiktet og har fått bruddskader i fingre etter ranet.

Foto: Arne Trolldalen / NRK

Fant klær i skogen

Den etterlyste bilen ble observert på svensk side etter at den kjørte i grøfta rett over grensa fra Trysil onsdag formiddag.

De som var i kontakt med mennene i bilen syntes de oppførte seg mistenkelig etter utforkjøringen.

– De hadde blant annet reagert på at det så ut som om mennene hadde gjemt noe i skogen da de jobbet med å berge bilen, forteller Klauseie.

Klær som knyttes til gullsmedran i Trysil.

Politiet har funnet gjemte klær der bilen knyttet til ranet kjørte av vegen ved Rörbacksnes rett over grensa for Trysil. De ønsker tips dersom noen har sett personer med slike klær på seg i Hedmark i forkant av og etter ranet.

Foto: Politiet

Og det viste seg å stemme da politiet tok en tur for å sjekke.

– Vi dro til ulykkesstedet og fant klær i skogen. Dette kan være ransklærne og vi har sendt klærne til analyse, sier politiadvokaten.

Klauseie mener svært mye nå peker i retning av at ranerne har reist østover mot Baltikum eller Russland, og allerede i går ble alle grenseoverganger østover varslet om bilen og ranerne.

Stjal skilter – ønsker tips

Skiltene på bilen som er etterlyst er altså stjålet.

De ble tatt fra en bil som fikk motorstopp og ble parkert litt øst for Esso Myklegard i Løten torsdag i forrige uke. Tirsdag denne uka kom eieren for å hente bilen, og da var skiltene borte.

– Vi ønsker tips fra folk som kan ha sett noe i området disse dagene. Vi lurer på når skiltene ble fjernet fra bilen, sier Klauseie.

Den kvinnelige ansatte som ble tapet fast og slått under ranet, ble behandlet svært hardhendt av de to mennene.

Hun ble blant annet slått i ansiktet og har fått bruddskader i fingre etter håndteringa ranerne ga henne.