NRK Meny
Normal

Rally=millioner

Rally-entusiaster legger igjen 40 millioner under VM-runden i Sverige og ses av nesten 800 millioner tv-seere. Norge kan vente seg samme effekt, sier forsker.

Rally Norway
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

 

En undersøkelse gjort ved Karlstad Universitet, viser at det er millioner å hente på å være rally-VM arrangør.

- Næringslivet i distriktet nyter godt av dette hele året, med stadig økende turisme, sier forsker Andreas Hofer ved Karlstads universitet, om effektene av den svenske rally-runden. Han tror Norge og Innlandet kan vente seg det samme.

Viktig for kommunene

Henning Solberg jubler
Foto: Kongsvinger kommune

- Det finnes nok ingen som ville vært arrangementet foruten, sier Kjell Berglund i Hagfors kommune i Sverige.

Hver vinter står kommunen med 13.000 innbyggere på hodet for da er det VM-runde i rally. Bare her legger rallyentusiastene igjen 14 millioner kroner. 

Totalt regner Värmland med å tjene nesten 40 millioner kroner på rally VM hvert år.

Økende turisme

Overnattingsstedene i store deler av Värmland er fullbooket når det er VM-rally.  Mange privatpersoner velger å leie ut eget hus under VM-runden, forteller Kjell Berglund.

Næringslivet i store deler av Värmland nyter ikke bare godt av rallyet de dagene det varer, men får ringvirkninger ellers i året også. Värmland er blant de områdene i Sverige som har størst økning i antall turister. Andreas Hofer tror at tv-dekningen av rally-runden har mye å si. Den ses  av millioner av mennesker, og tv-titterne blir stadig flere.

- I 2003 så 670 millioner mennesker tv-dekningen fra rally i Värmland, i 2004 hadde dette tallet økt til 770 millioner mennesker, sier Hofer.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Bil velta mellom Moelv og Brøttum

  Ein bil ligg på sida etter ei utforkøyring på fylkesveg 213 mellom Moelv og Brøttum, like ved Ulvenkrysset, skriv Ringsaker blad. Bilen har treft brøytekanten før han velta inn i vegbana. Politiet var på staden rundt klokka 17 i ettermiddag. Dei har så langt ikkje sett noko til føraren av bilen. Trafikken blir dirigert manuelt forbi staden.

 • Stort underslag for retten

  Tirsdag må en bonde fra Hedmark og en tidligere regnskapssjef i Gartnerhallen møte i retten, tiltalt for å ha underslått 49 millioner kroner fra frukt- og grøntprodusenten. Ifølge førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim er dette en av de mer alvorlige underslagssakene Økokrim har hatt, skriver NTB.

 • Folldal saksøker ikke Telenor

  Folldal kommune går ikke til økonomisk søksmål mot Telenor etter det alvorlige kabelbruddet i desember. Det sier ordfører Hilde Frankmo Tveråen (bildet). Bruddet førte til at hele kommunen var uten bredbånd-, telefon- og mobildekning i ett og et halvt døgn.

  Ordfører Hilde Frankmo Tveråen
  Foto: Geir Olav Slåen