NRK Meny
Normal

Rally=millioner

Rally-entusiaster legger igjen 40 millioner under VM-runden i Sverige og ses av nesten 800 millioner tv-seere. Norge kan vente seg samme effekt, sier forsker.

Rally Norway
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

 

En undersøkelse gjort ved Karlstad Universitet, viser at det er millioner å hente på å være rally-VM arrangør.

- Næringslivet i distriktet nyter godt av dette hele året, med stadig økende turisme, sier forsker Andreas Hofer ved Karlstads universitet, om effektene av den svenske rally-runden. Han tror Norge og Innlandet kan vente seg det samme.

Viktig for kommunene

Henning Solberg jubler
Foto: Kongsvinger kommune

- Det finnes nok ingen som ville vært arrangementet foruten, sier Kjell Berglund i Hagfors kommune i Sverige.

Hver vinter står kommunen med 13.000 innbyggere på hodet for da er det VM-runde i rally. Bare her legger rallyentusiastene igjen 14 millioner kroner. 

Totalt regner Värmland med å tjene nesten 40 millioner kroner på rally VM hvert år.

Økende turisme

Overnattingsstedene i store deler av Värmland er fullbooket når det er VM-rally.  Mange privatpersoner velger å leie ut eget hus under VM-runden, forteller Kjell Berglund.

Næringslivet i store deler av Värmland nyter ikke bare godt av rallyet de dagene det varer, men får ringvirkninger ellers i året også. Värmland er blant de områdene i Sverige som har størst økning i antall turister. Andreas Hofer tror at tv-dekningen av rally-runden har mye å si. Den ses  av millioner av mennesker, og tv-titterne blir stadig flere.

- I 2003 så 670 millioner mennesker tv-dekningen fra rally i Värmland, i 2004 hadde dette tallet økt til 770 millioner mennesker, sier Hofer.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • En bil av veien

    En bil har kjørt av veien på fylkesvei 250 mellom Vingrom og Vingromsåsen. Utforkjørselen skjedde om lag 8 kilometer fra Vingrom. En mann var i bilen, men han skal være ute av kjøretøyet.

  • Telenor-ansatte i Gjøvik reagerer

    Telenor-ansatte reagerer på at 23 ansatte i Gjøvik må slutte som et ledd i omorganiseringen. Det sier en av de ansatte, Lise Randi Bjørnstad. El og IT-forbundet mener at dette vil føre til forverret arbeidsmiljø for de gjenværende.

    Lise Randi Bjørnstad
    Foto: Ruth Barsten / NRK