NRK Meny
Normal

Rally=millioner

Rally-entusiaster legger igjen 40 millioner under VM-runden i Sverige og ses av nesten 800 millioner tv-seere. Norge kan vente seg samme effekt, sier forsker.

Rally Norway
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

 

En undersøkelse gjort ved Karlstad Universitet, viser at det er millioner å hente på å være rally-VM arrangør.

- Næringslivet i distriktet nyter godt av dette hele året, med stadig økende turisme, sier forsker Andreas Hofer ved Karlstads universitet, om effektene av den svenske rally-runden. Han tror Norge og Innlandet kan vente seg det samme.

Viktig for kommunene

Henning Solberg jubler
Foto: Kongsvinger kommune

- Det finnes nok ingen som ville vært arrangementet foruten, sier Kjell Berglund i Hagfors kommune i Sverige.

Hver vinter står kommunen med 13.000 innbyggere på hodet for da er det VM-runde i rally. Bare her legger rallyentusiastene igjen 14 millioner kroner. 

Totalt regner Värmland med å tjene nesten 40 millioner kroner på rally VM hvert år.

Økende turisme

Overnattingsstedene i store deler av Värmland er fullbooket når det er VM-rally.  Mange privatpersoner velger å leie ut eget hus under VM-runden, forteller Kjell Berglund.

Næringslivet i store deler av Värmland nyter ikke bare godt av rallyet de dagene det varer, men får ringvirkninger ellers i året også. Värmland er blant de områdene i Sverige som har størst økning i antall turister. Andreas Hofer tror at tv-dekningen av rally-runden har mye å si. Den ses  av millioner av mennesker, og tv-titterne blir stadig flere.

- I 2003 så 670 millioner mennesker tv-dekningen fra rally i Värmland, i 2004 hadde dette tallet økt til 770 millioner mennesker, sier Hofer.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Fullbooka på to minuttar

    To minuttar tok det å få fullbooka neste års utgåve av sykkelløpet Jotunheimen Rundt. Det skriv Sogn Avis. Det 430 kilometer lange løpet frå Lærdal via Fagernes og Lom til Sogndal blir neste år arrangert for 28. gang. Då påmeldinga vart lagt ut 1. desember vart dei 600 plassane rivne bort. Allereie står det 1.200 på ventelista.

    Jotunheimen Rundt
    Foto: Jan Christian Jerving / NRK
  • Vil felle Slettås-flokken

    SP fremmer i dag forslag i Stortinget om å felle Slettås-flokken. De ber regjeringen gi fellingstillatelse for ulvene i tråd med den lokale rovviltnemndas ønske. Begrunnelsen fra partiet er at flokken truer lokale næringer og oppfører seg aggressivt.