NRK Meny
Normal

Rally-ABC

Ikke helt stø på rallyspråket? Les ordboka vår, så kan du imponere!

Henning Solberg og kartleser Cato Menkerud.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

 

Fartsprøve

Det er på fartsprøvene rallyet foregår! På avstengte veier er det om å gjøre å kjøre fortest mulig. Det kjøres fra 16-24 fartsprøver i løpet av et rally. Rally Norway består av 18 fartsprøver. De første bilene starter med to minutters mellomrom. På rallyspråket heter en fartsprøve SS, som står for Special Stage eller spesialstrekning.

FIA World Rally Championship

Det offisielle navnet på Rally-VM. FIA er en forkortelse for Féderation Internationale de l'Automobile, som er det internasjonale bilsportforbundet.

Flying Finish

Når bilene ”flyr” over målstreken med max fart, på slutten av en fartsprøve.

Gupp

Dette er kartleser-språk for et søkk i veien. Ofte kjører bilene støtdemperne i bunn og etterpå blir kastet opp i lufta! Til stor glede for tilskuerne, men ikke for mekanikerne!

 

Krøn

Krøn brukes i kartleser-språket og betyr rett og slett en bakketopp, som man ikke ser over. Brukes ordet alene, betyr det at veien fortsetter rett frem etter toppen. "Over krøn" brukes når det kommer en sving etter. Et skarpt krøn kalles sprett eller hopp.

Leg

Første konkurransedag kalles leg 1, andre dag kalles leg 2 osv.

Noter

Nå snakker vi ikke musikk, men språket kartleseren bruker for å beskrive veien framover! Det er ferdig trykte eller håndskrevne notater om fartsprøven som skal kjøres. Kartleseren forteller føreren om hvilken fart han bør holde, hvilken side av veien han bør ligge på, om det kommer en hump eller en bakke osv. Notene livsviktige for føreren slik at han kan holde optimal hastighet! Se også Svinger

Null-bilene

Null-bilene kjører gjennom fartsprøvene før rallybilene. De sjekker at publikum står trygt og at fartsprøven er klar for start. Det er normalt 3 null-biler; 000-bil, 00-bil og 0-bil. Den første kjører gjennom fartsrprøven ca 30 minutter før start, den siste kun minutter før start.

Parc Fermé

Utrykket er fransk og betyr lukket parkering. Under et rally må alle biler parkeres i Parc Fermé innen et bestemt klokkeslett hver kveld, hvor ingen får lov til å gjøre mer service på bilen. Under Rally Norway er Parc Fermé er i Vikingskipet på Hamar.

Rally

Ordet rally betyr billøp og ordet uttalles rælli eller ralli!

Rally-VM

Rally-VM går over 16 runder i løpet av ett kalenderår. Hver runde går over 3 dager. Vinneren av hvert rally er den som har kjørt alle fartsprøvene på kortest tid sammenlagt. De åtte første plasseringene gir poeng, og den som har flest poeng ved seosngslutt er verdensmester.

Service Park

Hvert team har sitt eget område hvor de gjør løpende service på rallybilene.

Shakedown

Shakedown er en fartsprøve som kjøres torsdag morgen før et rally. Dette er en 4 km lang løype som byr på alle de forhold som førerne vil møte resten av helgen. Man kan kjøre shakedown så mange ganger man ønsker, innen et gitt tidsrom. Under Rally Norway kjøres Shakedown i Nydalen i Ringsaker kommune torsdag 15.02.

SS

På rallyspråket heter en fartsprøve SS, som står for Special Stage eller spesialstrekning. Se mer under Fartsprøve.

Svinger

Notene beskriver svingenes skarphet fra 6 til 1, etterfulgt av høyre eller venstre. 6 er tilnærmet rett frem, mens 1 er ca 90 graders vinkel. Går svingen mer enn 90 grader, altså som en u-sving, kalles den en hårnål på kartleser-språket.

Transportetapper

Transportetapper er ruter bilene må kjøre mellom fartsprøve og service. På transportetappene må trafikkreglene overholdes.

Yttersving

Det er sikkerhetssoner for publikum der rallybilene kjører i yttersving.

 

Kilder: rally.no, rallynorway.no og pettersolberg.no