NRK Meny
Normal

- Kulturelle feil

Bokhandleren i Kabul, Shah Mohammed Rais, vurderer fortsatt søksmål mot Åsne Seierstad. Nå får han støtte fra afghansk kvinne i Lillehammer.

Homa Zarinkhil
Foto: Arne Sørenes / NRK

Shah Mohammed Rais vurderer søksmål mot forfatter Åsne Seierstad på grunn av innholdet i boka hennes om ham og familien hans. Og han får støtte fra en afghansk kvinne i Lillehammer som rømte fra Taliban-regimet.

Hør intervju med Homa Zarinkhil

Kulturelle feil

Faksimile fra "Bokhandleren i Kabul"
Foto: Arne Sørenes / NRK

Homa Zarankhil flyktet fra Taliban-regimet i Afghanistan for snart fem år siden og fikk politisk asyl i Norge. Nå har hun lest "Bokhandleren i Kabul" av den utflyttete lillehamringen Åsne Seierstad.

- Seierstad har begått en stor kulturell feil ved å utlevere detaljer om familien til Shah Mohammed Rais, den virkelige bokhandleren i Kabul, sier Zarankhil.

Alvorlige brudd 

Homa Zarinkhil er lege fra hjemlandet. Den høyt utdannete kvinnen sier det er et alvorlig brudd med afghanske tradisjonar å offentliggjøre personlige og private forhold.

- Jeg er særlig opprørt over hvordan Seierstad i en badescene skildrer de nakne kroppene til noen av kvinnene i familien, sier hun. 

Hun mener dette vil føre skam over familien og kvinnene.

Homa Zarinkhil
Foto: Arne Sørenes / NRK

Måtte flytte fra Kabul

Bokhandleren selv, Shah Mohammed Rais, er i Norge på invitasjon fra Norsk litteraturfestival i Lillehammer. Han kommer til byen i slutten av mai.

I mellomtiden vurderer han om det er grunnlag for søksmål mot forfatter Åsne Seiestad.

- Jeg tror på Rais når han sier han har måttet flytte fra Kabul på grunn av boka til Seierstad, sier Zarinkhil.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ung mann kjørte uten førerkort

    Politiet i Innlandet stoppet lørdag kveld en ung mann i Lillehammer, som kjørte bil uten å ha gyldig førerkort. Forholdet blir anmeldt.

  • Øyertunellen stengt

    E6 skal være stengt i Øyertunellen i retning Lillehammer, melder vegtrafikksentralen øst på Twitter lørdag kveld. Årsaken skal være at det ligger gjenstander i vegbanen.

  • Kjørte i tunnelvegg

    En mann i 50-åra kjørte lørdag kveld inn i en tunnelvegg langs riksvei 25 på Strynefjellet. Mannen blir nå anmeldt etter at politiet oppdaget at han kjørte med promille. Føreren kom uskadd fra hendelsen, skriver politiet i Innlandet på Twitter.