Hopp til innhold

QR-koder på fremmarsj

Tilsynelatende kan det være lett å gå seg vill i labyrinten du ser nedenfor. Men den har faktisk som formål å gi deg en snarvei.

QR-koder

Magne Myrtrøen i Dialecta bruker QR-koder.

Foto: Jorun Vang / NRK

QR-kode

Mange mener disse kodene bidrar til å forenkle hverdagen.

QR-koder blir nemlig stadig mer populært.

– Vi ser muligheter med det som forenkler dialogen mellom kunde og oppdragsgiver, sier Magne Myrtøen, avdelingsleder ved kommunikasjonsfirmaet Dialecta i Gjøvik.

QR-koder (Quick Responce Code), populært brukt i annonser, har du nok helt sikkert sett. De firkantede, labyrintlignende symbolene, en innovasjon som faktisk spenner seg tilbake helt til 1994, blir stadig mer utbredt. Både i verden, og her hjemme i Norge.

Men vet du hva det er?

En snarvei

Magne Myrtrøen viser frem en QR-kodegenerator på nettet, og viser oss hvordan det foregår.


Maskinen lager så den svarthvite firkanten som heter QR-kode. Myrtrøen finner så fram smarttelefonen. Der har han lastet inn en applikasjon som heter QR-leser. Det er en liten skanner. Han åpner appen og holder skanneren over symbolet, og vips så kommer nettsida til firmaet opp på telefonen.

Forvirret? Vi prøver med et eksempel:

Hvis du ser en annonse i en avis for en bolig, vil du kanskje prøve å finne denne på nettet. Men da må du først finne frem til megler for så å sondere deg til den konkrete annonsen du er på utkikk etter. Fylke, by og andre kriterier. Har megleren derimot en QR-kode, kan du skanne denne på mobilen din via applikasjonen (skanneren) som du har lastet ned.

LES: QR-koder mot forsinkede busser

LES: Raser mot hormon-app

LES: Barnebok-app vekker reaksjoner

Tror flere bruker det

Etter smarttelefonenes inntog har stadig flere fått øynene opp for denne forenklingsprosessen. Deriblant Myrtøen og Dialecta:


– Jeg tror det er flere og flere som bruker det. Med touchtelefoner er tross alt programvaren gratis, sier han.

Sikkert, men ...

I en tid der datahackere operere med utspekulerte metoder for å lure deg på nett, lurer du kanskje på om QR-kodene er trygge å bruke. Vidar Sandland i NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring), sier QR-kodene foreløpig er sikre.

Men, det er et men.

– Foreløpig er det sikkert, men det er også en bakside. Skulle du for eksempel ha skadelige hensikter, kan du i teorien erstatte lovlige applikasjoner med skadelige koder, sier Sandland.

Han drar et eksempel.

– Jeg legger ut en QR-kode som går til en skadelig applikasjon, så når du installerer denne vil jeg ta full kontroll over din mobiltelefon

Råd til dem som nå har lyst å laste inn skanneren og bruke QR-kodene:

– Vær kritisk til linken du får. Hvis den ber deg installere noe, må du være sikker på at det er den rette leverandøren som ber deg om å installere dette, ikke en hacker eller en angriper, sier Sandland.

Flere saker fra Innlandet