NRK Meny
Normal

QR-koder på fremmarsj

Tilsynelatende kan det være lett å gå seg vill i labyrinten du ser nedenfor. Men den har faktisk som formål å gi deg en snarvei.

QR-koder

Magne Myrtrøen i Dialecta bruker QR-koder.

Foto: Jorun Vang / NRK

QR-kode

Mange mener disse kodene bidrar til å forenkle hverdagen.

QR-koder blir nemlig stadig mer populært.

– Vi ser muligheter med det som forenkler dialogen mellom kunde og oppdragsgiver, sier Magne Myrtøen, avdelingsleder ved kommunikasjonsfirmaet Dialecta i Gjøvik.

QR-koder (Quick Responce Code), populært brukt i annonser, har du nok helt sikkert sett. De firkantede, labyrintlignende symbolene, en innovasjon som faktisk spenner seg tilbake helt til 1994, blir stadig mer utbredt. Både i verden, og her hjemme i Norge.

Men vet du hva det er?

En snarvei

Magne Myrtrøen viser frem en QR-kodegenerator på nettet, og viser oss hvordan det foregår.


Maskinen lager så den svarthvite firkanten som heter QR-kode. Myrtrøen finner så fram smarttelefonen. Der har han lastet inn en applikasjon som heter QR-leser. Det er en liten skanner. Han åpner appen og holder skanneren over symbolet, og vips så kommer nettsida til firmaet opp på telefonen.

Forvirret? Vi prøver med et eksempel:

Hvis du ser en annonse i en avis for en bolig, vil du kanskje prøve å finne denne på nettet. Men da må du først finne frem til megler for så å sondere deg til den konkrete annonsen du er på utkikk etter. Fylke, by og andre kriterier. Har megleren derimot en QR-kode, kan du skanne denne på mobilen din via applikasjonen (skanneren) som du har lastet ned.

LES: QR-koder mot forsinkede busser

LES: Raser mot hormon-app

LES: Barnebok-app vekker reaksjoner

Tror flere bruker det

Etter smarttelefonenes inntog har stadig flere fått øynene opp for denne forenklingsprosessen. Deriblant Myrtøen og Dialecta:


– Jeg tror det er flere og flere som bruker det. Med touchtelefoner er tross alt programvaren gratis, sier han.

Sikkert, men ...

I en tid der datahackere operere med utspekulerte metoder for å lure deg på nett, lurer du kanskje på om QR-kodene er trygge å bruke. Vidar Sandland i NorSIS (Norsk senter for informasjonssikring), sier QR-kodene foreløpig er sikre.

Men, det er et men.

– Foreløpig er det sikkert, men det er også en bakside. Skulle du for eksempel ha skadelige hensikter, kan du i teorien erstatte lovlige applikasjoner med skadelige koder, sier Sandland.

Han drar et eksempel.

– Jeg legger ut en QR-kode som går til en skadelig applikasjon, så når du installerer denne vil jeg ta full kontroll over din mobiltelefon

Råd til dem som nå har lyst å laste inn skanneren og bruke QR-kodene:

– Vær kritisk til linken du får. Hvis den ber deg installere noe, må du være sikker på at det er den rette leverandøren som ber deg om å installere dette, ikke en hacker eller en angriper, sier Sandland.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

Video fra Hedmark og Oppland

Elena fra Lillehammer er opptatt av de små bedriftene
Nils Thore Jansson fra Finnskogen mener mye om mangt, særlig om politikere og sentralisering.
Bar Hassan fra Follebu skal stemme for første gang