NRK Meny
Normal

Q-melk saksøker staten

Q-meieriene saksøker staten fordi de mener 200 millioner i underskudd skyldes urettferdige markedsfordeler for Tine.

Ku
Foto: Lise Åserud / Scanpix

Q-meieriene omfatter Gausdalsmeieriet og Jæren Gardsmeieri. De mener underskuddet skyldes urettferdige markedsfordeler for Tine.

Er en suksess

Q-meieriene er en suksess, problemet er at innretningen av det innviklede prissystemet for melkeråstoffer gjør at det er umulig for bondeeide Tines konkurrenter å tjene penger på melkeproduksjon.

Kavlikonsernet som eier Q-meieriene regner med å betale inn mellom 20 og 25 millioner kroner netto til melkeprisordningen bare i år.

- Siden 2000 har Q-meieriene tapt 150 millioner kroner på prisordningene for melkeråstoffet, sier konsernsjef Erik Volden i Kavli. Nå vil han ha igjen pengene og saksøker staten ved Landbruks- og matdepartementet for 150 millioner kroner.

Alle tjente på konkurransen

Konsernsjef Erik Volden sier at alle utenom Kavli har hatt store fordeler av at Q-meieriet bød Tine på konkurranse. Stortinget opplever at deres krav om konkurranse er oppfylt.

Forbrukerne har fått et alternativ. Det samme har handelen og bøndene. Landbruksdepartementet kan vise til markedskonkurranse. Den eneste taperen i dette bildet er Kavli, som sitter igjen med tresifret underskudd etter investeringer på over 200 millioner kroner, sier Volden.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

  • Ung mann kjørte uten førerkort

    Politiet i Innlandet stoppet lørdag kveld en ung mann i Lillehammer, som kjørte bil uten å ha gyldig førerkort. Forholdet blir anmeldt.

  • Øyertunellen stengt

    E6 skal være stengt i Øyertunellen i retning Lillehammer, melder vegtrafikksentralen øst på Twitter lørdag kveld. Årsaken skal være at det ligger gjenstander i vegbanen.

  • Kjørte i tunnelvegg

    En mann i 50-åra kjørte lørdag kveld inn i en tunnelvegg langs riksvei 25 på Strynefjellet. Mannen blir nå anmeldt etter at politiet oppdaget at han kjørte med promille. Føreren kom uskadd fra hendelsen, skriver politiet i Innlandet på Twitter.