Hopp til innhold

– Vanskelig å være aktivist i Russland

Pussy Riot-aktivisten Maria Aljokhina ble fengslet for å ha demonstrert i en katedral i Moskva. Nå er hun på Litteraturfestivalen i Lillehammer for å snakke om livet som aktivist i Russland.

Pussy Riot-medlemmer skal delta på Litteraturfestivalen på Lillehammer. NRK snakket med Maria Alyokhina før øving mandag kveld.

To av kvinnene som har vært tilknyttet det feministiske punkrock-kollektivet Pussy Riot, besøker Norsk Litteraturfestival på Lillehammer denne uka.

Mandag kom to av Pussy Riot-medlemmene til Lillehammer i forbindelse med litteraturfestivalen som starter tirsdag. Da vil medlemmer av det russiske punkekollektivet trolig svare på spørsmål om menneskerettigheter under åpningen av festivalen.

Bøker var viktig, mens tre av medlemmene satt fengslet, forteller Maria Aljokhina.

– Bøker er det som hjalp meg til å overleve i fengsel og jeg tror det er viktig i menneskerettighetsaktivisme for å hjelpe folk som sitter fengslet, forklarer hun til NRK.

Sendt til arbeidsleir

Hun ble, i tillegg til Nadezjda Tolokonnikova, som også deltar på festivalen, og Jekaterina Samutsevitsj, arrestert, etter en spontankonsert i Kristi Frelser-kirken i Moskva i februar 2012, sammen med flere aktivister.

Kvinnene ble anklaget for «pøbelatferd», som følge av den korte konserten. Den inneholdt fornærmelser mot president Vladimir Putin og deler av innholdet kunne oppfattes som blasfemisk.

Kvinnene ble dømt til to år i arbeidskoloni. Rettssakene og dommene vekket stor oppsikt både i Russland og internasjonalt. Samutsevitsj dom ble siden gjort betinget, mens Tolokonnikova og Aljokhina ble løslatt 23. desember 2013, sammen med flere tusen fanger. Aljokhina uttalte da at hun mente det hele var et pr-stunt fra presidentens side og ville avslått benådingen om hun kunne.

Ifølge president Putin ble amnestiet gitt i forbindelse med feiringen av 20-årsjubileet for den russiske grunnloven.

Fokuserer på det positive

Livet som menneskerettighetsaktivist kan være utfordrende i Russland, forklarer Aljokhina.

– Som borgere i Russland kan vi ikke leve konvensjonelle liv. Livet er uforutsigbart, vi risikerer mer ved å bedrive konvensjonelt menneskerettighetsarbeid, enn ved aktivisme og kunst, sier hun.

Hun velger å fokusere på det positive som skjer, heller enn å dvele med problemene de kan støte på.

– Vi har som organisasjon møtt noen vanskeligheter, blant annet blir vi nektet å registrere oss. Vi har alltid problemer, men jeg foretrekker å snakke om de tingene vi får til, og de er det en del av.

punk

Pussy Riot har markert seg med flere oppsiktsvekkende proteststunt. Her fra en protestkonsert på Den røde plass i Moskva i februar 2012.

Foto: AP

Flere saker fra Innlandet