Pussy Riot til Lillehammer

To av frontfigurene i det russiske, feministiske pønkrockbandet og kollektivet Pussy Riot kommer til Lillehammer og Norsk Litteraturfestival - Sigrid Undset-dagene i mai.

Russia Pussy Riot Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alekhina

TIL NORGE I MAI: Pussy Riot-medlemmene Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina har sagt ja til å komme til Norsk Litteraturfestival i Lillehammer.

Foto: Ivan Sekretarev / Ap

Det ble offentliggjort på et frokostmøte som festivalen holdt for media og interesserte tirsdag.

– Vi er veldig glade for at de kommer hit, sier festivalsjef Marit Borkenhagen til NRK.

Pussy Riot-medlemmene som kommer til Norge er Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina og har begge sittet fengslet i hjemlandet Russland. De to skal være med på åpningsforestillingen under festivalen. I tillegg vil de stille opp på et større intervju under en av festivaldagene, får NRK opplyst.

Festivalsjef Marit Borkenhagen

FORNØYD: Festivalsjef Marit Borkenhagen er glad for at de to Pussy Riot-medlemmene kommer til Norsk Litteraturfestival i mai.

Foto: Geir Røed / NRK

Pussy Riot er kjent i Russland for sine ulovlige stuntopptredener. 21. februar 2012 holdt bandet en slik pønkrock-opptreden i Frelseren Kristus-katedralen med kritikk av president Vladimir Putin. Tre av medlemmene ble arrestert etter denne markeringen. Senere ble de benådet av presidenten.

Mener løslatelsen er PR-stunt

Pussy Riot-medlemmer løslatt i Sotsji

Tidligere er det kjent at Nadezjda Tolokonnikova og Maria Aljokhina også skal besøke Festspillene i Bergen for å vise filmen «Pussy vs Putin».

Flere internasjonale forfattere

Norsk Litteraturfestival - Sigrid Undset-dagene arrangeres 20.- 25. mai i Lillehammer.

Dit kommer blant annet den omdiskuterte danske forfatteren Yahya Hassan som skapte furore med sin diktsamlingen Yahya Hassan.

Tekstene hans har provosert mange i det muslimske miljøet i Danmark og forfatteren har i ettertid fått flere dødstrusler.

Satirikeren Andrej Kurkov fra Ukraina kommer også til festivalen for å snakke om situasjonen i Ukraina i dag.

Andre internasjonale størrelser er kroatiske Slavenka Drakulić, som er en av hjemlandets mest berømte forfattere. Det er også knyttet stor interesse til besøket fra den russiskspråklige journalisten og forfatteren Svetlana Aleksijevitsj som er født i Ukraina men oppvokst i Hviterussland. Hennes bøker har vunnet en rekke priser, blant annet Svenska PENs Tucholskypris, Triumphpriset, Leipzigbokmessens litteraturpris.

En rekke norske forfattere skal delta på festivalen, blant annet Jo Nesbø, Herbjørg Wassmo, Cecilie Enger og Hilde Hagerup.