NRK Meny
Normal

Psykiater krever automat-stopp

Den faglige ledelsen ved Distrikts-psykiatrisk senter i Gjøvik krever at byen skal bli spilleautomat-fri.

Illustrasjonsfoto
Foto: Heiko Junge / Scanpix

I et brev skriver psykiater Elisabeth Tjora og sosionom Thor Solheim at skadevirkningene av spilleautomater er grundig dokumentert.

Brevet er adressert til kommuneoverlege Olav Brunborg, og de to anbefaler ham å foreslå overfor kommunestyret at spilleautomater blir forbudt.

Flere initiativ på gang

Det er idag 55 automatfrie kommuner i Norge. Noen har aldri hatt spille-automater, mens andre har lykkes å bli kvitt dem gjennom et samarbeid mellom politikere og næringsliv.

I vårt distrikt er det flere initiativ på gang. Administrasjonen i Ringsaker kommune forbereder nå en sak for politikerne der spilleautomat-forbud står sentralt. Oppland SV har bedt sine lokallag påvirke kommunene til å avskaffe automatene.

Kommunenes Sentralforbund i Oppland derimot har valgt å gå imot dette. KS-leder i Oppland, Gunnar Tore Stenseng har sagt at "det er grenser for hva kommunene skal engasjere seg i", og forholdet til spilleautomater er den enkeltes ansvar.

Bruker kommunehelseloven

Det prinsipielt nye ved utspillet til DPS på Gjøvik er at de vil bruke kommunehelseloven som juridisk brekkstang. Avdelingsoverlege Elisatbeth Tjora og sosionom Thor Solheim mener det er hjemmel for et forbud ved å vise til at spille-automatene har negativ innvirkning på helsa.

- Begynn i Gjøvik

- Gjøvik har mer enn 500 spilleavhengige og de fleste har ikke søkt hjelp for sine problemer. I tillegg kommer nær 1000 mennesker som er i faresonen. Dessverre er ingen av kommunene i Oppland automatfrie. Gjøvik kan være et godt sted å begynne siden dokumentasjonen er såpass god, skriver de to i brevet.