NRK Meny
Normal

Reiser Prøysenstjerne 27 meter over bakken

I dag ble millionstjerna fra «Nå har vi vaska golvet» reist over taket til a jordmor-Matja

Prøysenstjerna

Her reiser Prøysenstjerna seg 27 meter over bakken

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

– Jeg synes det har vært gjort et arbeid som vi alle kan skal være stolte av, vi som har vært med på dette her, sier initiativtaker til den gigantiske stjerna som nå står ved Prøysenhuset, Hans Christian Medlien.

Selve Prøysenstjerna er i underkant av fire meter høy, tre meter bred, og består av 14 tagger. Stjerna er produseret av Molstad Modell og Form i Moelv, og består av epoksy og glassfiber. Og det hele skal monteres på en 27 meter høy søyle som leveres av Moelven Limtre.

Avdukes på 100-årsdagen

Målet er å gjøre Prøysenstjerna godt synlig for alle som kjører på E6 forbi Prøysenhuset.

– Jeg gleder meg til å gå fram og tilbake og sjå den fra alle mulige vinkler, sa Medlien, da stjerna struttet oppreist onsdag ettermiddag.

Stjerna skal stå ferdig til bursdagen til Alf Prøysen og tennes på datoen da han døde den 23. november.

En folkegave

Det er humorist, poet og «fantasiminister» Hans Christian Medlien som er initiativtaker til folkegaven «Prøysenstjerna».

Prøysenstjerne

STOR STJERNE: Prøysenstjerna skal stå på en 27 meter høy søyle ved E6.

Foto: Anne Kari Løberg / NRK

Gaven er knyttet til Alf Prøysens 100-års jubileum i sommer. Kunstner Linda Bakke fra Stange har laget stjerna på oppdrag fra idemaker Medlien og det norske folk.

Folkegaven er blant annet finansiert ved bidrag i form av «stjerneskudd», og oppfordring om å gi en 100-kroning til 100-åringen. Over 250.000 kroner er samlet inn på «stjernekontoen».

Samla et stjernelag

Prøysenstjerna er også sponset av lokale banker. Både Sparebankstiftelsen DNB og Sparebanken Hedmark bidrar med penger.

– Tanken vår er at det overskytende beløpet, det vi klarer å samle inn som overstiger kostnadene, skal finansiere et «stjerneskuddstipend», sier Medlien.

Medlien forteller at han har samlet sammen et stjernelag som skal sørge for at stjerna skal skinne utover E6.

Folkegaven skal overrekkes Ringsaker kommune 23. juli, på dagen 100 år etter at Alf Prøysen ble født i ei enkel husmannsstue, 100 meter fra der stjerna nå står.

– Jeg er helt sikker på at den kommer til å stå støtt og lenge. Det har blitt gjort et skikkelig solid arbeid, sier initiativtaker Medlien.