NRK Meny
Normal

Prøysens datter spent på nytt hus

Elin Prøysen frykter ikke at det nye Prøysenhuset skal bli for kommersielt. I dag la statsministeren ned grunnsteinen til bygget.

Elin Prøysen

Alf Prøysens datter Elin deltok tirsdag på nedleggelsen av grunnsteinen til det nye Prøysenhuset. Hun har store forventninger til nybygget.

Foto: Halvor Mykleby / NRK

– Det jeg har sett av tegninger og planer ser kjempefint ut, jeg kan ikke tenke annet enn at dette blir fint hus.

Med strålende sol og Prøysenstua som kulisse, ble Alf Prøysens 99. fødselsdag markert tirsdag. Prøysens datter Elin var en av mange som tok turen for å overvære markeringen.

– Det er veldig hyggelig å markere dagen på denne måten.

– Spent på resultatet

Hun er spent på resultatet, når det nye Prøysenhuset skal etter planen overleveres ved 100-års jubileet neste år. Huset skal bygges like sør for den Prøysenstua, hvor Alf Prøysen vokste opp.

– Åpenbart vil utseende bli endra, og en fordel å få det knytta nærmere til husmannsplassen-helhetsopplevelse for besøkende. Det kommer an på innholdet man fyller det med.

Nybygget skal bli 1.186 kvadratmeter, og er verdsatt til 35 millioner kroner. Det er finansmann og Ringsaker-sokning Arthur Buchardt som sørger for at Ringsaker får et nytt Prøysenhus i gave. Tegningene er det arkitektfirmaet Snøhætta som står bak.

Kritikk bekymrer ikke

Det nye Prøysenhuset

Det nye Prøysenhuset.

Foto: Illustrasjon Snøhetta / NRK

– Jeg venter og ser, foreløpig er det ikke spikret hva som skal være inne i huset og der har jeg sagt at jeg vil delta i prosessen. Så får jeg heller være med å ta støyten om det skulle dukke opp kritikk etterpå.

Det nye Prøysenhuset er blitt kritisert for å bli kommersielt. Dette bekymrer ikke Elin Prøysen.

– Jeg tror dette kan bli bra. Ofte bruker man ordet kommersielt som skjellsord, men det er klart det er en økonomisk bit i det, ting skal jo gå rundt. Se for eksempel på Kardemommeby, som også kalles kommersielt. Det gir en glede til ungene som kommer dit, jeg har tro på at det blir en god blanding her også.

Også statsminister Jens Stoltenberg tok turen til Ringsaker tirsdag. Han la ned grunnsteinen til det nye Prøysenhuset.

– Jeg gleder meg veldig, fordi Alf Prøysen var en stor kunstner som fortjener et flott senter, fortalte Stoltenberg til NRK tirsdag morgen.

Trakk seg i protest

Planleggingen av et nytt opplevelsessenter basert på Alf Prøysens arbeid har ikke gått knirkefritt. I januar i år trakk Anne Strømmen, daværende daglig leder ved Prøysenhuset, seg fra stillingen.

Årsaken var ifølge Strømmen at fremtidsplanene for museet ikke ville ivareta Alf Prøysens forfatterskap på en god nok måte. Ringsaker kommune overtok ansvaret for driften av Prøysenhuset 1. april, etter at Hedmark fylkesmuseum hadde drevet museet de siste årene.

Grunnsteinsnedleggelse for nytt Prøysen-hus

Statsminister Jens Stoltenberg la ned grunnsteinen for nytt Prøysenhus.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Ny spiller til Storhamar

  Storhamar ishockey har mandag signert 24 år gamle Phil Marinaccio fra Canada. Det skriver klubben på sine nettsider. Trener Fredrik Söderström sier at kanadieren er en ung, ambisiøs spiller med et interessant potensiale. Storhamar topper eliteserien etter at det er spilt 13 kamper.

  Storhamar
  Foto: TV 2
 • Utforkjøring i Garmo

  En personbil kjørte utfor vegen i Garmo ved 11.45-tida i formiddag. Ifølge politiet var det en person i bilen. Vedkommende skal ha smerter i en fot. Nødetatene er på veg til stedet.

 • Store mengder overgrepsbilder

  I dag startet rettssaken mot en mann fra Vest-Oppland som er tiltalt for gjentatte overgrep mot barn, blant annet et familiemedlem. Hun skal ha vært tre år da overgrepene startet. Mannen skal ha hatt over 500 000 bilder av overgrep mot barn.